Σε μία εξαιρετικά καινοτόμα κίνηση, που στόχο έχει να βοηθήσει τους αστέγους, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης, προχώρησε βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, εγκαθιστώντας τον πρώτο αυτόματο πωλητή που μπορούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά όσοι ζουν στο δρόμο.

Η κοινωνική ευαισθησία των περισσοτέρων από εμάς τείνει να εξαντλείται συνήθως την περίοδο των γιορτών, όταν μέσα στο γενικά φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα των ημερών θυμόμαστε ότι υπάρχουν και λιγότερο τυχεροί συνάνθρωποι μας και αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι για να τους βοηθήσουμε, όπως να δώσουμε χρήματα ή μια μερίδα φαγητό σε κάποιον που ζει στο δρόμο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι, όπως μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων ή ΜΚΟ, που πραγματικά προσπαθούν όλο το χρόνο να προσφέρουν τα απαραίτητα σε όσους έχουν ανάγκη.

actionhunger

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Action Hunger, πραγματοποίησε κάτι καινοτόμο πριν λίγες εβδομάδες, εγκαθιστώντας τον πρώτο αυτόματο πωλητή φαγητού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, που απευθύνεται αποκλειστικά σε αστέγους. Το μηχάνημα τοποθετήθηκε σε εμπορικό κέντρο του Νότιγχαμ, με τις προθήκες του να φιλοξενούν κυρίως φαγητό, όπως φρέσκα φρούτα, σάντουιτς, μπάρες και νερό (που η οργάνωση συγκεντρώνει από super markets, τοπικά καταστήματα και φιλανθρωπίες), καθώς και κάλτσες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και βιβλία.

Και αν αναρωτιέστε πώς ακριβώς εξασφαλίζεται ότι το χρησιμοποιούν μόνο άστεγοι ή τι αντίτιμο χρειάζεται να δίνουν αυτοί οι άνθρωποι, να σας πούμε ότι η «αγορά» -στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο- γίνεται με τη χρήση ειδικών καρτών, τις οποίες έχουν φροντίσει να προμηθεύσουν στους αστέγους. Κάθε κάρτα δίνει το δικαίωμα χρήσης έως και 3 φορές την ημέρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τους αυτόματους πωλητές, αλλά μάλλον θα τους χρησιμοποιούν συμπληρωματικά με όποιες άλλες υπηρεσίες υπάρχουν διαθέσιμες.

actionhunger1

Η ιδέα για τη δημιουργία του αυτόματου πωλητή ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα «πού θα μπορούσε να βρει ένας άστεγος φαγητό και ρουχισμό εάν οι δομές αστέγων είναι κλειστές;». Ο πρώτος αυτόματος πωλητής της Action Hunger λοιπόν, που είναι προσβάσιμος στο κοινό 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, εγκαταστάθηκε τον Δεκέμβριο και η οργάνωση ήδη σκέφτεται την επέκταση του δικτύου της τόσο στη Βρετανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης:
Ο “Ρομπέν των Δασών” προσφέρει γεύματα σε αστέγους στη Μαδρίτη

Δύο απλοί τρόποι για να δείξεις την αλληλεγγύη σου…