Είναι πολλοί αυτοί που δε γνωρίζουν τον ίδιο, όμως είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που όχι μόνο έχουν ακούσει αλλά και γευτεί το γνωστό- και μη εξαιρετέο- Big Mac. Ο λόγος για τον Αμερικανό Michael James, που πέθανε την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 98 ετών.

Ο Michael James ή «Jim» Delligatti» ήταν ο κεντρικός πάροχος δικαιοχρησίας (franchise) της γνωστής αλυσίδας των McDonald’s και δημιουργός του πασίγνωστου παγκοσμίως χάμπουργκερ Bic Mac. Δύο ζουμερά μπιφτέκια, σπέσιαλ σάλτσα, τυρί, πίκλες, κρεμμύδια σε ένα αφράτο ψωμάκι με σουσάμι ήταν η ιδέα που πρωτο-λανσάρισε πριν από ακριβώς μισό αιώνα ενώ σύμφωνα με το γιο του, ο Delligatti τιμούσε δεόντως το δημιούργημά του καταναλώνοντας τουλάχιστον ένα Big Mac των 540 θερμίδων την εβδομάδα για δεκαετίες.

Το franchise του Delligati είχε τη βάση του στο Γιούνιονταουν, όχι πολύ μακριά από το Πίτσμπεργκ. Εκεί, το 1967, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας ανακάλυψε το μπέργκερ που εξελίχθηκε σε «σήμα κατατεθέν» της αλυσίδας, όταν σκέφτηκε πως στους πελάτες του θα άρεσε ένα πιο χορταστικό πιάτο. Η απίστευτα μεγάλη ζήτηση ώθησε στον Delligatti να εισαγάγει το νέο μπέργκερ και στα άλλα 47 του υποκαταστήματα στην Πενσιλβάνια, με το Big Mac να προστίθεται τελικά στο εθνικό μενού της αλυσίδας το 1968.