Στο πλαίσιο των δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Aegean Cuisine στο Νομό Κυκλάδων και σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων τον περασμένο Δεκέμβριο προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης κυκλαδίτικων προϊόντων βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων (Aegean Cuisine Recommended Products).

Τη Δευτέρα 27 Μαρτίου επταμελής επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, συνεδρίασε και προχώρησε σε γευστική δοκιμή και αξιολόγηση των 301 προϊόντων που απέστειλαν 48 παραγωγοί από 13 κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Ίο, Κέα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σίκινο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο).

Την επιτροπή απετέλεσαν οι εξής (αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής), Ηλίας Μαμαλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Ντίνα Νικολάου (chef), Γιώργος Χατζηγιαννάκης (ιδιοκτήτης εστιατορίου Selene στη Σαντορίνη) και από πλευράς Επιμελητηρίου ο Διευθυντής Αλέξης Τσιάντης.

C40A3035JPG

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας τα μέλη της επιτροπής έλεγξαν τους φακέλους με τα δικαιολογητικά και δοκίμασαν τα προϊόντα με προκαθορισμένη σειρά βάσει κατηγορίας, συμπληρώνοντας για το καθένα ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη-ένταξης. Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, ξύδι, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τυριά, , φρούτα-λαχανικά, χυμοί.

MAMALAKHS

Αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο Κυκλάδων επεξεργάζεται το σύνολο του υλικού αξιολόγησης, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ενημερώσει όλους τους παραγωγούς που κατέθεσαν αιτήσεις και να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των προϊόντων που προτείνονται για το δίκτυο Aegean Cuisine μέσα από τον Α’ κύκλο αξιολόγησης.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ενώσει όλους τους κρίκους της αλυσίδας που στοιχειοθετούν την γαστρονομία του τόπου μας, συνδέοντας τα εστιατόρια και τους χώρους εστίασης με τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας.

Το επόμενο βήμα είναι ο επανέλεγχος των υφιστάμενων εστιατορίων-μελών του δικτύου Aegean Cuisine και η ένταξη νέων, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.