Λίγες μέρες μας χωρίζουν πλέον από την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής και ένα από τα πλέον βασικά θέματα που μας απασχολούν, είναι πόσο θα χρειαστεί να ξοδέψουμε φέτος για τα σαρακοστιανά εδέσματα. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε σχετική ενημερωτική εγκύκλιο με τις εκτιμήσεις της για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού.

Όπως προκύπτει και από τον πίνακα σύγκρισης σε σχέση με πέρυσι, το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού θα κινηθεί περίπου σε ανάλογα επίπεδα με πέρυσι, καθώς μπορεί μεν να προκύπτει μικρή μείωση στις τιμές των ψαρικών, ωστόσο κατέγραψαν και μία αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ μάρκετ και φούρνους). Οι όποιες μεταβολές λοιπόν, κρίνονται από την ΕΣΕΕ αμελητέες.

pinakas1-140218

Κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά μεταξύ 2018 και 2017, συνιστά η σταθερότητα των τιμών σε αρκετά εξ’ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%) και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Μάλιστα, η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σχεδόν αποκλειστικά στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του γεγονότος ότι φέτος η Καθαρά Δευτέρα είναι νωρίτερα, άρα και οι καιρικές συνθήκες δυσμενέστερες για την αλιεία.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα, όπως λαγάνα, ελιές, ταραμά, τουρσί, χαλβά και κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται όπως και πέρυσι μεικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ προέκυψαν από δειγματοληπτική έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝ.Ε.Μ.Υ.) μεταξύ 12 και 13 Φεβρουαρίου 2018, όπου και κατέγραψαν το ύψος των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων που αποτελούν το σαρακοστιανό τραπέζι.