Το διατροφικό σκάνδαλο των τελευταίων ημερών που προκλήθηκε σε Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία σχετικά με τα χοιρινά λουκάνικα και το ζαμπόν εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιο σοκ προκαλώντας παράλληλα ισχυρό πλήγμα στην τοπική αγορά των χωρών που εμπλέκονται.

Πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα χοιρινού που φέρουν στέλεχος της ηπατίτιδας Ε και προέρχονται, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, από την Ολλανδία και τη Γερμανία και πωλούνται σε βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον Αγγλικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο ιός αυτός που φέρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016, αριθμός πραγματικά σοκαριστικός! Εξίσου σοκαριστικά όμως είναι τα όσα μπορεί να προκαλέσει ο εν λόγω ιός: Κίρρωση του ήπατος και σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.

Ισχυρό όμως είναι το πλήγμα και για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας, μιας και σύμφωνα με την Foodlog, η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Σημειώνεται επίσης ότι το γεγονός αυτό είναι το δεύτερο δυνατό πλήγμα για την Ολλανδία, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αβγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

Για άλλη μια φορά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η κατανάλωση τροφίμων ελληνικής παραγωγής είναι σαφώς πιο ασφαλής και ότι επίσης πρέπει να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας απέναντι στα προϊόντα ελληνικής παραγωγής.