Για μία ακόμη χρονιά οινοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα δίνουν ραντεβού στο Ζάππειο, για ένα τριήμερο αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί. Παράλληλα, παράδοση αποτελεί τα τελευταία δύο χρόνια και η εβδομάδα κρασιού Athens Wine Week, που φέτος έπεται της έκθεσης.

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο, πραγματοποιείται από το Σάββατο 11 ως τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο και όπως εκτιμάται, στη φετινή διοργάνωση θα παραστούν περισσότερα από 250 οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταρρίπτοντας και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής. Σκοπός τους, να δειγματίσουν καθιερωμένα και νέα κρασιά, καθώς και αυτά της εσοδείας 2016, σε επαγγελματίες και καταναλωτές.

Μάλιστα, ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης, θα βρίσκονται και μερικές από τις καλύτερες και πιο ακριβές φιάλες του ελληνικού αμπελώνα. Όσο για την προσέλευση του κοινού, οι οργανωτές αναμένουν να βρεθούν στην έκθεση περί τους 10.000 επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εκλεκτά αυτά κρασιά.

krasi

Σημαντικό για τους οινοπαραγωγούς είναι και το γεγονός ότι και στο φετινό Οινόραμα αναμένονται πολλοί και σημαντικοί ξένοι αγοραστές. Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί είναι πλέον εδραιωμένο στο εξωτερικό, και όλα τα γνωστά ελληνικά οινοποιεία έχουν ήδη εξασφαλίσει συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Ως εκ τούτου η έκθεση επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα χαρτοφυλάκια στις ώριμες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, θα φιλοξενήσει και σημαντική ομάδα αγοραστών οίνου από την Κορέα και την Ιαπωνία, την οποία φέρνει στην Ελλάδα η Enterprise Greece, καθώς και δύο από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς δημοσιογράφους οίνου, τους Robert Joseph και Jamie Goode, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από την Enterprise Greece, το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και το Οινόραμα, για να μιλήσουν για τις διεθνείς τάσεις στο χώρο του κρασιού.

Οι καινοτομίες της έκθεσης συμπληρώνονται από τις “Οινικές Αποκαλύψεις” -μία ολόκληρη αίθουσα αφιερωμένη σε πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία, σε κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου και σε κρασιά ελάχιστης παρέμβασης (φυσικά κρασιά, βιοδυναμικής καλλιέργειας, ζυμωμένα σε αμφορείς, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας, κ.ά.), καθώς και από την Πλατεία Γευσιγνωσίας με θέμα “Discover Greek Wines”, όπου παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης (self-pour), δηλαδή οι επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης δοκιμάζουν ασυνόδευτοι και με την ησυχία τους 250 κρασιά, κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Athens Wine Week
Για μία ολόκληρη εβδομάδα εστιατόρια, wine bars, σεφ, οινοχόοι και οινοπαραγωγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί, όπως ευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά., σε διάφορα σημεία της πόλης. Βέβαια, φέτος η εβδομάδα κρασιού δεν πραγματοποιείται την ίδια εβδομάδα με το Οινόραμα, αλλά την επόμενη και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 13 Μαρτίου ως την Κυριακή 19 του μήνα.

info
11 – 13 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Περισσότερες πληροφορίες για το Οινόραμα και προεγγραφή επισκεπτών, στo site της έκθεσης www.oenorama.com