Δεν είναι μικρό πράγμα για έναν σεφ να συμπληρώνει 25 χρόνια στο ίδιο εστιατόριο. Κι όμως, το γνωστό εστιατόριο The Parliament του ξενοδοχείου Athens Plaza, γιόρτασε πριν λίγες μέρες την ασημένια του επέτειο με τον σεφ Νίκο Γιαννόπουλο με ένα γεύμα 25 πιάτων, παρακαλώ!

NJV-Athens-Plaza---Parliament-Restaurant-H-(6)

Με σαφείς επιρροές από τη γαλλική κουζίνα, αλλά και με έντονη την παρουσία της ελληνικής, ο σεφ Νίκος Γιαννόπουλος ετοίμασε ένα μενού που συγκεντρώνει κάποιες από τις πιο αγαπημένες συνταγές του, 25 στον αριθμό – μία για κάθε χρόνο του στην κουζίνα του Parliament. Πρόκειται για πιάτα γεμάτα μνήμες και μοναδικές γεύσεις τα οποία, όπως σημείωσε και ο σεφ “αντανακλούν τις επιρροές και τη φιλοσοφία μου, χαρακτηρίζουν την πορεία μου εδώ, στο NJV Athens Plaza, στο σπίτι μου”.

STG_8337

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Γιαννόπουλος συγκέντρωσε συνταγές με γαλλικές αλλά και μεσογειακές αναφορές, γεύσεις από τα παιδικά του χρόνια, εμπνεύσεις της στιγμής που βρήκαν τον δρόμο τους για τα μενού του ξενοδοχείου, καθώς και δημιουργίες που προέκυψαν μέσα από συνεργασίες με άλλους διακεκριμένους σεφ, οι οποίες μάλιστα τυπώθηκαν σε μια προσεγμένη έκδοση συνοδευόμενες από σχόλια του ίδιου.

STG_4852

Στα λαχταριστά πιάτα συμπεριλαμβάνονταν 5 σούπες, μεταξύ των οποίων γαλλική κρεμμυδόσουπα με κρουτόν και τυρί αλλά και μανιάτικη ψαρόσουπα, 5 ορεκτικά, όπως γαρίδες και χτένια με porcini, γλυκιά κολοκύθα και vinaigrette ελιάς, φάβα με χταπόδι και μοσχαρίσιο λουκάνικο με πιπεριές και ντομάτα σε πουρέ από γίγαντες, καθώς και 5 σαλάτες, όπως μαυρομάτικα με λούζα Μυκόνου και σαλάτα με φρέσκο τόνο, κολοκυθάκια, αγγούρι, γραβιέρα, δυόσμο και μοσχολέμονο.

STG_8600

Σε 2 ομάδες των 5 χωρίστηκαν και τα κυρίως πιάτα: 5 με ψάρι, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αστακός φρικασέ με αγκιναράκια και σταμναγκάθι, γιουβετσάκι με θαλασσινά και σφυρίδα ποσέ σε ζωμό λουίζας με καυκαλήθρες και 5 με κρέας ή αλλιώς κατσικάκι με μάραθο, φρέσκια ρίγανη και γιαούρτι, στήθος πάπιας με μέλι, ξίδι και σουσάμι και ψαρονέφρι με γραβιέρα, πέστο τσουκνίδας και σιναπόσπορο.

STG_8445

“25 χρόνια δεν είναι λίγα, είναι μια ζωή, ένας γάμος, μια σημαντική και ουσιαστική σχέση. Έχω δει το NJV Athens Plaza να μεγαλώνει, να ωριμάζει και να ενηλικιώνεται, όσο εγώ ανακάλυπτα νέες τεχνικές και πειραματιζόμουν με καινούργια υλικά. Μαζί του ενηλικιώθηκα και ανδρώθηκα στη δουλειά που αγάπησα. Όταν ξεκινούσα ούτε που μου περνούσε από το μυαλό ότι τόσα χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ, η ζωή ξεπέρασε τη φαντασία με τον καλύτερο τρόπο”, δήλωσε ο Νίκος Γιαννόπουλος.