Το εστιατόριο – σημείο αναφοράς στο πάρκο Αργεντινής Δημοκρατίας στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από 16 έως 20 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών λειτουργίας του, υποδέχεται τη μαγείρισσα Αθηνά Χίττα, που αναλαμβάνει να μάς δώσει μια αντιπροσωπευτική γεύση του βασικού εδέσματος της ηπειρώτικης κουζίνας.

ΠΙΤΑ--ANOIGMA

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 200 διαφορετικά είδη ηπειρώτικης πίτας, καθεμία από τις οποίες κατέχει ξεχωριστή θέση στο καθημερινό ή και το γιορτινό τραπέζι. Απλές ή πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά αφού στην Ήπειρο όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι, τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά και με λάδι ελιάς και με βούτυρο. Η γκάμα είναι ατελεώτη περιλαμβάνοντας από χορτόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, λαχανόπιτα, κιμαδόπιτα, ζυμαρόπιτα και κολοκυθόπιτα, μέχρι κασσάτα και κοτόπιτα που στην Ήπειρο την φτιάχνουν για βασιλόπιτα, της βάζουν φλουρί και την κόβουν ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την πρώτη μέρα του νέου έτους. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η κ. Χίττα θα ετοιμάσει 4 αλμυρές πίτες: κοτόπιτα, λαχανόπιτα, κασσάτα (τυρόπιτα με 40 φύλλα), αρνίσια κρεατόπιτα αλλά και 2 γλυκές: γαλατόπιτα και κολοκυθόπιτα.

ΠΙΤΑ-2

ΠΙΤΑ-3

Λίγα λόγια για την Αθηνά Χίττα
Η Αθηνά Χίττα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μέτσοβο. Την αγάπη της για την μαγειρική την κληρονόμησε από την γιαγιά της Αθηνά η οποία ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και έφτιαχνε πίτες σχεδόν καθημερινά. Άνοιγε φύλλο και τις έψηνε τον χειμώνα στη μασίνα (σόμπα με ξύλα) ενώ τα καλοκαίρια έξω στην αυλή σε ξυλόφουρνο. Η παρασκευή της πίτας έγινε μέρος της ζωής της ενώ, αναφορικά με το κομμάτι της επιτυχίας των συνταγών η ίδια τονίζει ότι το ήμισυ είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας ενώ το άλλο μισό είναι καρδιά και συναίσθημα. Σήμερα η Αθηνά Χίττα είναι υπεύθυνη της κουζίνας στο ξενοδοχείο «Κατώγι Αβέρωφ» στο Μέτσοβο.

info
Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α & Ζωναρά 21 Νεάπολη, Πάρκο Παναθήναια, Λεωφ. Αλεξάνδρας, τηλ: 210 6420874.
Ώρες λειτουργίας: Όλη την εβδομάδα από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ