Η Sustainable Food Movement in Greece, το κίνημα για τη βιώσιμη γαστρονομία στην Ελλάδα, τιμά την παγκόσμια ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας, που είναι τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, με μια γιορτή στην εντυπωσιακή ταράτσα του εστιατορίου Andaman Thai Bar-Restaurant στα Πετράλωνα.

Η νεοεισερχόμενη στην Ελλάδα επιχείρηση, που ασχολείται με τη μείωση απορριμμάτων τροφής στα ξενοδοχειακά και εστιατόρια, δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει την υιοθέτηση των πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού. Με αφορμή λοιπόν την ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας, διοργανώνει σε συνεργασία με το ταϊλανδέζικο εστιατόριο Andaman μια εκδήλωση στην οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα απόλυτα «βιώσιμο» κοκτέιλ παρασκευασμένο με υλικά εποχής δια χειρός του bartender Δημήτρη Ρούσσου ειδικά για τη συγκεκριμένη μέρα. Το κοκτέιλ θα συνοδεύεται από μια «μπουκιά» που θα δημιουργηθεί με πλεόνασμα φαγητού, στη φιλοσοφία της πλήρους αξιοποίησης κάθε πρώτης ύλης που μπαίνει στην κουζίνα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της δημιουργικής διαχείρισης της πλεονάζουσας πρώτης ύλης και η χρησιμοποίηση εποχικών υλικών. Το κοκτέιλ και το συνοδευτικό του θα προσφέρονται στην τιμή των 5 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν σε οργανισμό επιλογής των δύο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία δεδομένου ότι η σπατάλη της τροφής και η έλλειψη σωστής διαχείρισής της έχει πλέον λάβει διαστάσεις μάστιγας. Δράσεις λοιπόν όπως αυτές είναι ένα λιθαράκι σε μια προσπάθεια που θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να δημιουργήσει νέες καθημερινές συνήθειες στο κομμάτι της διαχείρισης της τροφής, οι οποίες θα έπρεπε να είναι απλά αυτονόητες.

Φωτογραφία: Wiliam Faithful