«Μύρισε» Ελλάδα στη χιονισμένη Βαρσοβία! Κρασί, λάδι, μέλι, βότανα και αιθέρια έλαια, σταφίδες, ελιές, μαστίχα, γλυκά και μαρμελάδες, κουλουράκια κι αρτοσκευάσματα, όλος ο πλούτος ενός ελληνικού τραπεζιού. Προϊόντα κάθε γειτονιάς της πατρίδας μας που δημιουργούν τα γαστρονομικά ιδιοσυστατικά της, άνθρωποι που απολαμβάνουν να δημιουργούν νέες γεύσεις μα και να τις προσφέρουν απλόχερα.

Αυτή ήταν με δυο λόγια η εικόνα από τη φετινή διεθνή έκθεση Grecka Panorama 2016, που διοργανώθηκε στο Εθνικό Στάδιο PGE Narodowy Βαρσοβίας στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2016, ενώ στις 2 Δεκέμβρη οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία forum για τον Ελληνικό Τουρισμό.

GRECKA-PANORAMA-4

Οι 7.080 επισκέπτες, οι επαγγελματίες του τουρισμού από την Κεντρική Ευρώπη και διεθνείς δημοσιογραφικές αποστολές, «γεύτηκαν» την Ελλάδα μέσα από τα απλόχερα κεράσματα των περιπτέρων, ενώ εμφανίστηκε σαφώς η τάση διείσδυσης των ελληνικών τοπικών προϊόντων στην Πολωνική κουζίνα. «Η ελληνική και δη η μεσογειακή διατροφή κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Πολωνική αγορά. Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε τι σημαίνει ελληνικό φαγητό…», σημείωσε ο ιδιαίτερα δημοφιλής στην Πολωνία chef Θεόφιλος Βαφείδης, ο οποίος σε μια γαστρονομική παρουσίαση ενώπιον κοινού, ανέδειξε αξιόλογα προϊόντα από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πολωνία κ. Ευάγγελος Τσαούσης δήλωσε πως υποστηρίζει ενεργά την ανάπτυξη τουριστικής προσέλευσης καθώς και την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη Πολωνική αγορά.

GRECKA-PANORAMA-3

Κατά τη διάρκεια της Grecka Panorama πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη Μεσογειακή διατροφή και την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά της Πολωνίας είναι δυναμικά αναπτυσσόμενη καθώς αποτελεί την 8η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του ΑΕΠ. Έχει χαμηλό ιδιωτικό χρέος και νομισματική ευελιξία.

GRECKA-PANORAMA-5

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα ελκυστική για τους Πολωνούς τουρίστες. Με πλαίσιο την άνοδο του εισοδηματικού τους επιπέδου και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, έχουν στραφεί προς επιλεγμένους και νέους τουριστικούς προορισμούς που συνδυάζουν φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, διάφορες δραστηριότητες (όπως η ιστιοπλοΐα, η αναρρίχηση, οι πεζοπορικές διαδρομές) καθώς και η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με ποιοτική οινική παραγωγή.