Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, που ανέδειξε γεύσεις και προϊόντα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στα Τρίκαλα, αφήνοντάς μας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το “Meteorisimo” διήρκεσε δύο ολόκληρες μέρες (27 &28/9) και περιλάμβανε πολλά και νόστιμα μαγειρέματα, ομιλίες και παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων. Το φεστιβάλ, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του Βιομηχανικού Μουσείου “Μύλος Ματσόπουλου”, έναν μοναδικής ιστορικής αξίας χώρο, που χτίστηκε το 1884 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση αγκάλιασε το Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας με επικεφαλής τον executive chef Νίκο Φωτιάδη, η πλειοψηφία των επαγγελματιών της πόλης που έχουν σχέση με την εστίαση (αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες κι εστιάτορες), καθώς και νοικοκυρές, επιδέξιες μαγείρισσες και εξπέρ στο άνοιγμα του φύλλου και της πίτας, σήμα κατατεθέν της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας.

DSC_1091edited

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τις τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία προετοιμασίας τους. Τους φουρνάρηδες ν’ αλέθουν αλεύρι, να ζυμώνουν ψωμί και να φτιάχνουν βλάχικη ζυμαρόπιτα κι ύστερα να ανάβουν φωτιές και να τις ψήνουν πάνω σε πυρωμένες πλάκες. Τις γυναίκες ν’ ανοίγουν φύλλο, να προετοιμάζουν και να φουρνίζουν τραχανόπιτα. Τον Νίκο Φωτιάδη και τον Άγγελο Μακρή να ετοιμάζουν άζυμες πίτες και να τις ψήνουν πάνω σε πέτρινα σάτσια μαζί με λουκάνικα Τρικάλων, κρεμμύδια και μανιτάρια ή να φτιάχνουν το αρχαιοελληνικό στιφάδο στη γάστρα με χοιρινό και λαχανικά. Παράλληλα, τρικαλινοί ζαχαροπλάστες επιδόθηκαν στην παρασκευή του παραδοσιακού χαλβά.

Στόχος του Μeteorisimo είναι να γίνει θεσμός για την περιοχή και η εκδήλωση του Σεπτέμβρη να συμβάλλει στην προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή του νομού.

DSC_1093edited