Σίγουρα έχεις δει σκηνές σε αμερικάνικες ταινίες όπου στο εστιατόριο του σχολείου ή στην κατασκήνωση πάντα βρίσκεται μια αφορμή και ξεκινάει τουρτοπόλεμος ή πόλεμος με ό,τι φαγητό έχουν μπροστά τους. Και μπορεί αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου να μην είναι αλήθεια, εκεί έξω όμως διοργανώνονται κάθε χρόνο απίστευτοι “πόλεμοι” φαγητού, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

World-Custard-Pie-Championship-(3)

World-Custard-Pie-Championship-(4)

Πριν λίγες εβδομάδες, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε ο 50ος παγκόσμιος διαγωνισμός τάρτας με κρέμα (World Custard Pie Championship) στο χωριό Coxheath στην αγγλική κομητεία Κεντ. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 1967 είναι εμπνευσμένος από τον Τσάρλι Τσάπλιν και είναι αρκετά δημοφιλής, προσελκύοντας ομάδες από όλο τον κόσμο. Οι κανόνες απλοί: οι παίχτες χωρίζονται σε ομάδες των τεσσάρων και πετούν τάρτες με το αριστερό τους χέρι στις αντίπαλες ομάδες, κερδίζοντας πόντους ανάλογα με το σε ποιο σημείο του σώματος θα τους πετύχουν, με τους κριτές να είναι ιδιαιτέρως αυστηροί. Στα highlights οι εντυπωσιακές ενδυμασίες, από βικτοριανά κοστούμια μέχρι φουτουριστικά ρούχα από το μέλλον, τα οποία βέβαια καλύπτονται από στρώσεις τάρτας!

Wine-Fight-(1)

Wine-Fight-(2)

Σε λίγες μέρες πάλι, από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, στην πόλη Haro της Ισπανίας “λούζονται” με κρασί, στη διάρκεια του ετήσιου “Wine Fight”. Κάθε χρόνο, λοιπόν, αυτές τις μέρες, χιλιάδες “διψασμένοι” ντόπιοι και τουρίστες ανεβαίνουν σε ένα βουνό στην περιφέρεια Λα Ριόχα και μπουγελώνουν ο ένας τον άλλο με γλυκό κόκκινο κρασί. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν νεροπίστολα, για καλύτερα αποτελέσματα!

anoigma-3-la-tomatina-(2)

la-tomatina-(1)

Αν πάλι βρεθείς στην Ισπανία και στην πόλη Μπουνόλ κοντά στη Βαλένθια την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, ετοιμάσου να σε πάρουν με τις ντομάτες! Όχι δεν έχουν πρόβλημα με τους τουρίστες, απλά τότε διοργανώνεται παραδοσιακά το φεστιβάλ “La Tomatina” – η μεγαλύτερη μάχη φαγητού παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια της οποία χρησιμοποιούνται περισσότεροι από 100 τόνοι πάρα πολύ ώριμης ντομάτας, για να γίνουν όλα (και κυρίως οι συμμετέχοντες) κατακόκκινα!

battle-of-oranges1

battle-of-oranges

Αν οι ντομάτες είναι πολύ light για τα “πολεμοχαρή” γούστα σου, σου έχουμε κάτι που σίγουρα θα σε κάνει να υποφέρεις μετά. Ο λόγος για την μάχη των πορτοκαλιών (Battle of the Oranges) στην ιταλική πόλη Ivrea, κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού τον Φεβρουάριο. Η ιστορία του φεστιβάλ χάνεται στους αιώνες και πιθανότερο, αναπαριστά μια τοπική εξέγερση κατά της τυραννίας. Κάθε χρόνο ομάδες πεζών πετούν πορτοκάλια σε κάποιους πάνω σε άρματα (που συμβολίζουν τους τυράννους), πριν η μάχη γενικευτεί και οι δρόμοι γεμίσουν πορτοκάλια.

la-merengada

la-merengada1

Στην Ισπανία απ’ ότι φαίνεται έχουν μεγάλη αγάπη στις μάχες φαγητού. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού τον Φεβρουάριο, στην παραλιακή πόλη Vilanova i la Geltrú κοντά στην Βαρκελώνη, διοργανώνουν το “La Merengada”, με όπλο τις κατά τα άλλα γλυκές μαρέγκες! Ό,τι πιο κοντά σε τουρτοπόλεμο δηλαδή.

anoigma-galaxidi

aleuromoutzouromata-(2)

Από τις μάχες φαγητού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει βέβαια και η Ελλάδα. Για τα “Αλευρομουτζουρώματα” στο Γαλαξίδι ο λόγος, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Η πόλη αποχτά άλλο χρώμα την Καθαρά Δευτέρα και όχι τυχαία, αφού εκείνη τη μέρα “βάφεται” με πολλά χρώματα -με όσα επιλέξουν να χρωματίσουν το αλεύρι που πετούν σε τεράστιες ποσότητες όσοι συμμετέχουν στον τοπικό έθιμο. Με ρίζες από το Βυζάντιο ή τη Σικελία, το έθιμο καλά κρατεί τους τελευταίους 2 αιώνες, μετατρέποντας για μία μέρα το Γαλαξίδι στην πιο πολύχρωμη “εμπόλεμη” ζώνη. Μόλις ολοκληρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις λοιπόν, κάτοικοι και επισκέπτες βάφουν τα πρόσωπα τους σε ζωηρά χρώματα, φορούν γυαλιά και μάσκες για να προστατέψουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, ανοίγουν τις σακούλες με το αλεύρι και ξεκινάει ένα ανελέητο αλεύρωμα στο λιμάνι και τα γύρω στενά! Το θέαμα από απόσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού μέσα σε λίγα λεπτά το αλεύρι μοιάζει σα να δημιουργεί μια πολύχρωμη ομίχλη που τους καλύπτει όλους. Τώρα αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς να πάρεις και μέρος. Αν θέλεις μόνο να δεις πάντως, φρόντισε να μην βρεθείς κοντά στο σημείο της “μάχης” γιατί δε θα σου δείξουν έλεος!