Στις 21 Ιανουαρίου οι λάτρεις των ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων δίνουν ραντεβού στην Αίγλη Ζαππείου για 4η χρονιά στην εκδήλωση γευστικής δοκιμής «Ελληνικό Απόσταγμα».

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 25 ελληνικές ποτοποιίες, τα επώνυμα προϊόντα των οποίων βρίσκονται σε φάση συνεχούς ποιοτικής και επικοινωνιακής αναβάθμισης, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην αγορά.

tsipouro5-thumb-large

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, ανάμεσά τους δυσεύρετα τσίπουρα από μικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων και σπάνια, παλαιωμένα τσίπουρα, που αποτελούν νέα τάση στο χώρο. Επίσης, επειδή πολλά ελληνικά αποστάγματα είναι καθιερωμένοι συνοδοί παραδοσιακών και μη εδεσμάτων, το «Ελληνικό Απόσταγμα» εξασφάλισε την παρουσία μερικών γνωστών και σημαντικών εστιατορίων-μεζεδοπωλείων της Αθήνας, με υποδειγματικές λίστες τυποποιημένων αποσταγμάτων και ανάλογη εξειδίκευση στο μενού, που προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες διάφορες δημιουργίες τους προς δοκιμή, ως «Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».

Επιπλέον, το «Ελληνικό Απόσταγμα» φιλοξενεί και τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

1) «Ελληνική Μουσική Παράδοση και Αποστάγματα», μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μίνι μουσική παράσταση, με τραγούδια από τους χώρους του σμυρναίικου, ρεμπέτικου και λαϊκού ελληνικού τραγουδιού που αφορούν στιχουργικά το τσίπουρο το ούζο και γενικότερα τα ποτά και θα ερμηνευθούν ζωντανά από τους Χρήστο Βιδινιώτη (μπουζούκι), Κώστα Αραβαντινό (κιθάρα – φωνή) και Σταυρούλα Μανωλοπούλου (φωνή), βαθείς γνώστες των προαναφερόμενων ειδών ελληνικής μουσικής. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο στιχουργός και μουσικός παραγωγός Πάρης Μήτσου, που θα μιλήσει ζωντανά για τα τραγούδια με τον Αργύρη Καλλιανιώτη, δημοσιογράφο οίνου και μουσικό. Θα θιγούν η σχέση των τραγουδιών και της εποχής με το ποτό, τους χώρους που τραγουδήθηκαν και τους δημιουργούς τους, κάποιοι εκ των οποίων κατάγονται από περιοχές που συνδέονται άρρηκτα με το τσίπουρο και το ούζο. Επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση είναι ο θρυλικός αποσταγματοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, που με το μοναδικό, γλαφυρό τρόπο του θα μεταλαμπαδεύσει τη σοφία και τις γνώσεις του για το ελληνικό απόσταγμα στους θεατές της εκδήλωσης.

2) «Το Gin και οι Έλληνες Αποσταγματοποιοί», με ομιλήτρια τη Χαρά Κατσού και θέμα την πρόκληση και την επιλογή των ελλήνων αποσταγματοποιών να ασχοληθούν με την παρασκευή διεθνώς εμβληματικών αποσταγμάτων, οι ρίζες των οποίων δεν είναι ελληνικές.

tsipouro_45231256

3) «Αμπελοοινικά Αποστάγματα: Ποιότητα και Ασφάλεια του Καταναλωτή», με εισηγητή τον καθηγητή Πέτρο Ταραντίλη, Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα των ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) και ΕΝΑΠΑΠΕ (Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος), ενώ επίσημο νερό της εκδήλωσης είναι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό «Κρίνος».

info
www.apostagmata.gr, τηλ. 210 7660560.
Είσοδος : 8€ (5€ φοιτητικό), δωρεάν για επαγγελματίες HORECA. Περιλαμβάνει κατάλογο συμμετεχόντων, ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές εδεσμάτων των εστιατορίων.