Τσίπουρα, τσικουδιές, ούζα, ελληνικά αποστάγματα σταφυλής και άλλων φρούτων, μπράντι και ηδύποτα (λικέρ), παρέα με εκλεκτούς μεζέδες. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο για την Κυριακή; Ετοιμαστείτε λοιπόν, για μια επίσκεψη στην Αίγλη Ζαππείου και στην εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα».

Με τα επώνυμα ελληνικά αποστάγματα να γνωρίζουν νέες δόξες και να αναβαθμίζονται συνεχώς ποιοτικά αλλά και από πλευράς συσκευασίας, είναι ευκαιρία για όλους μας να έρθουμε σε επαφή με τα “διαμαντάκια” που δημιουργούν οι Έλληνες αποσταγματοποιοί και ποτοποιοί. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, ανάμεσά τους δυσεύρετα τσίπουρα από πολύ μικρούς παραγωγούς, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων, π.χ. από φραγκόσυκο, και σπάνια, παλαιωμένα τσίπουρα που είναι η νέα τάση στο χώρο.

apostagmata

Μάλιστα, καθώς πολλά ελληνικά αποστάγματα είναι καθιερωμένοι συνοδοί παραδοσιακών και μη εδεσμάτων,·το «Ελληνικό Απόσταγμα» εξασφάλισε και τη συμμετοχή 6 γνωστών και σημαντικών εστιατορίων / μεζεδοπωλείων της Αθήνας, με υποδειγματικές λίστες ελληνικών αποσταγμάτων και ανάλογη εξειδίκευση στο μενού, που θα προσφέρουν δωρεάν στους επισκέπτες ευφάνταστους μεζέδες προς δοκιμή. Ο λόγος για το μεζεδοπωλείο Αιόλου 68, το εστιατόριο Κόλλιας, το αλλαντοποιείο – μεζεδοπωλείο Τα Καραμανλίδικα του Φάνη και τα εστιατόρια Ε/Γ Ταξιδεύοντας, Ψαράδες και Ψάριστον, που θα συμμετέχουν στο «Ελληνικό Απόσταγμα» ως «Χορηγοί Γευστικής Απόλαυσης».

Θέλετε να πάρετε μια γεύση από τους μεζέδες που θα συνοδεύουν τα ποτά;
* Το Αιόλου 68 και το Ψάριστον έχει ετοιμάσει κρακεράκια με ταραμά και αυγά χελιδονόψαρου, μπριοσάκια με Ceasar’s βουτυρόψαρου, ταρτάκια καβουροσσαλάτας & γαρίδες κίμτσι και φαρφαλίνες με λουκάνικο Salciccia και μύδια.
* Ο Κόλλιας προσφέρει σαλατούρι Νάξου, γιουβέτσι σε μελάνι σουπιάς και σαβόρο τηνιακό.
* Το Ε/Γ Ταξιδεύοντας σερβίρει μυδοπίλαφο σε μια μπουκιά, πλιγούρι με καλαμπόκι, αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό και φρέσκια ελληνική γαριδόψυχα, μύδια καπνιστά, μαριναρισμένα με αρωματικό ελαιόλαδο, χειροποίητο καπνιστό σκουμπρί, περασμένο από τη σχάρα, με τρυφερό μαϊντανό, χειροποίητη λακέρδα από μαγιάτικο, σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χειροποίητο παστουρμά τόνου, τυλιγμένο σε δροσιστικά μπαστουνάκια αγγουριού, αρωματισμένα με άνηθο, μπρουσκέτα φρέσκου ψωμιού με βραστό ελληνικό φρέσκο χταπόδι, μαριναρισμένο σε ελαιόλαδο, με μηλόξιδο, φρέσκια ρίγανη και φλοίδα τσακιστής ελιάς Καλαμών, μπρουσκετάκι με χειροποίητη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά και ψωμί και χειροποίητη ρεγγοσαλάτα, από ρέγκα και αυγά ρέγκας.
* Τα Καραμανλίδικα του Φάνη πάλι, κάνουν τη διαφορά με παστιρμά καραμανλίδικο μπούτι μόσχου, σουτζούκι τ. Αδάνων, Πολίτικο σουτζούκι, γνήσιο σαλάμι Λευκάδας και καπνιστό τυρί Νάουσας, με ρίγανη.

tsipouro

Η εκδήλωση πλαισιώνεται και από δύο ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες στο «Ελληνικό Απόσταγμα» 2017:
* Στις 16:00 – “Απόσταξης & Αποσταγμάτων Αποκάλυψις: Από το Α έως το Ω σε 30 λεπτά”. Όλα όσα θέλετε να μάθετε (και να ρωτήσετε) για την απόσταξη και τα ελληνικά αποστάγματα, άμεσα, απλά και κατανοητά. Από τον Παύλο Λουκάτο, Χημικό Οινολόγο, PhD στα αποστάγματα, Επιστημονικό συνεργάτη στην Ανώτατη Εκπαίδευση Brandy.
* Στις 18:00 – “Υπάρχει θέση για το ούζο και το τσίπουρο στο σύγχρονο εστιατόριο;”. Συζήτηση για τη θέση του ούζου και του τσίπουρου στο σύγχρονο εστιατόριο, ως μετεξέλιξη της παράδοσης, με γνώμονες την ανάπτυξη της ελληνικής κουζίνας και την αναβάθμιση της ποιότητας των εν λόγω αποσταγμάτων.
Συντονίστρια: Νίκη Μηταρέα. / Πάνελ: Αλέξανδρος Τσιωτίνης, συνιδιοκτήτης εστιατορίου CTC, Γρηγόρης Χέλμης, Ανδρέας Διακοδημήτρης, συνιδιοκτήτες εστιατορίων/μεζεδοπωλείων Βόλου και Λάρισας MEZEN και Νικόλας Γιαννόπουλος, σύμβουλος φιλοξενίας και εστίασης, βραβευμένος έλληνας οινοχόος.

info
Κυριακή 22 Ιανουαρίου, «Ελληνικό Απόσταγμα», Αίγλη Ζαππείου. Ώρες λειτουργίας: 13:00 – 20:00. Περισσότερες πληροφορίες στο www.apostagmata.gr, 210 766 0560 και info@vinetum.gr

Η είσοδος στο «Ελληνικό Απόσταγμα» γίνεται με πρόσκληση ή εισιτήριο, που κοστίζει 8€ (5€ φοιτητικό) και περιλαμβάνει κατάλογο συμμετεχόντων, ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές εδεσμάτων των εστιατορίων – χορηγοί.