gamopilafo

Υλικά

  • 1½ ποτήρι ρύζι γλασέ
  • 4 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
  • 3 κουτ. σούπας στακοβούτυρο ή βούτυρο γάλακτος
  • 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας λάδι (μόνο αν χρησιμοποιήσετε ζωμό από κύβο)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Στάκα και στακοβούτυρο: Το αιγοπρόβειο γάλα όταν μείνει για μερικές ώρες κάνει τσίπα, μια κρούστα δηλαδή στην επιφάνειά του. Παραδοσιακά, μαζεύουν την τσίπα κάθε μέρα και τη βάζουν σε βάζο. Τη διατηρούν στο ψυγείο για να μην ξινίσει μέχρι να μαζέψουν αρκετή. Τότε τη βάζουν σε κατσαρόλα να βράσει με λίγο αλάτι, την ανακατεύουν με λίγο αλεύρι και τη σιγοβράζουν ανακατεύοντάς την συνεχώς μέχρι να βγει στην επιφάνεια το περίφημο στακοβούτυρο. Η “κρέμα” που μένει στην κατσαρόλα είναι η στάκα που χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά. Στακοβούτυρο μπορείτε να βρείτε σε παντοπωλεία με κρητικά προϊόντα.

Αγαπημένο κρητικό φαγητό, απαραίτητο σε κάθε γιορτή και κυρίως στους γάμους εξ ού και το όνομα. Το ρύζι συνήθως μαγειρεύεται σε ζουμί από κρέας (ζυγούρι -αρνί μεγαλύτερο του ενός έτους- και κοτόπουλο). Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα προτείνουμε να το φτιάξετε με ζωμό κοτόπουλου.

Βάζετε τον μετρημένο ζωμό σε κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα το ρύζι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Όταν το ρύζι είναι μισοψημένο, ρίχνετε στην κατσαρόλα και το χυμό λεμονιού.
Καίτε το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό το ρύζι μόλις ψηθεί. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τον μετρημένο ζωμό σε κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα το ρύζι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Όταν το ρύζι είναι μισοψημένο, ρίχνετε στην κατσαρόλα και το χυμό λεμονιού.

Βήμα 2

Καίτε το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό το ρύζι μόλις ψηθεί. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή