soupa-veloute-rovitsa-196131studiopaterakis
clock icon
1:5'

Σούπα βελουτέ με ροβίτσα και κουλούρι Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια πράσινο φασολάκι ροβίτσα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κοτσάνι σέλερι κομμένο λοξά
  • 2 κουλούρια Θεσσαλονίκης
  • λίγο ελαιόλαδο
  • Για το ζωμό λαχανικών

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο στη μέση
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο
  • 2 κολοκυθάκια σε φέτες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Η ροβίτσα είναι ένα νοστιμότατο -αν και όχι τόσο γνωστό- όσπριο, με πράσινο χρώμα και μέγεθος περίπου σαν της φακής. Μαζί της φτιάχνεται πολύ νόστιμα πιάτα, όπως μία ωραία βελουτέ σούπα.

Βάζετε 1,5 λίτρο νερό σε κατσαρόλα και ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσει το καρότο.

Παράλληλα, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα φασόλια για 5 λεπτά και τα σουρώνετε πετώντας το νερό. Όταν μαλακώσει το καρότο από την κατσαρόλα με το ζωμό το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα, το κρατάτε στην άκρη και ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα φασόλια. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο, ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και πολτοποιείτε τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά και το ζωμό της κατσαρόλας είτε επί τόπου με ραβδομπλέντερ είτε σε δυο-τρεις δόσεις σε μπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, την αραιώνετε με λίγο νερό και τη βάζετε να πάρει μια βράση.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μαζί με το σέλερι και το καρότο που αφαιρέσατε από την κατσαρόλα, αφού πρώτα το κόψετε σε κυβάκια. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά τα αλατοπιπερώνετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αν έχετε φρέσκο κουλούρι, το κόβετε σε φετούλες και το ρίχνετε πάνω από τα λαχανικά της σούπας. Αν είναι μπαγιάτικο, ακόμα καλύτερα, το κόβετε σε ροδελίτσες που ψήνετε για λίγο σε δυνατό φούρνο να γίνουν σαν κρουτόν.

Για να σερβίρετε, μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ κι από πάνω ρίχνετε πρώτα μερικά σοταρισμένα λαχανικά και μετά λίγα κρουτόν κουλουριού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε 1,5 λίτρο νερό σε κατσαρόλα και ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσει το καρότο.

Βήμα 2

Παράλληλα, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα φασόλια για 5 λεπτά και τα σουρώνετε πετώντας το νερό. Όταν μαλακώσει το καρότο από την κατσαρόλα με το ζωμό το αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα, το κρατάτε στην άκρη και ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τα φασόλια. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Βήμα 3

Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο, ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και πολτοποιείτε τα φασόλια μαζί με τα λαχανικά και το ζωμό της κατσαρόλας είτε επί τόπου με ραβδομπλέντερ είτε σε δυο-τρεις δόσεις σε μπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, την αραιώνετε με λίγο νερό και τη βάζετε να πάρει μια βράση.

Βήμα 4

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μαζί με το σέλερι και το καρότο που αφαιρέσατε από την κατσαρόλα, αφού πρώτα το κόψετε σε κυβάκια. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά τα αλατοπιπερώνετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 5

Αν έχετε φρέσκο κουλούρι, το κόβετε σε φετούλες και το ρίχνετε πάνω από τα λαχανικά της σούπας. Αν είναι μπαγιάτικο, ακόμα καλύτερα, το κόβετε σε ροδελίτσες που ψήνετε για λίγο σε δυνατό φούρνο να γίνουν σαν κρουτόν.

Βήμα 6

Για να σερβίρετε, μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ κι από πάνω ρίχνετε πρώτα μερικά σοταρισμένα λαχανικά και μετά λίγα κρουτόν κουλουριού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή