arnaki me petimezi
clock icon
2:30'

Αρνάκι με πετιμέζι

Υλικά

  • 2 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • ½ κιλό πατατούλες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές πράσινες, καυτερές, κομμένες σε ροδελίτσες
  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 2-3 κλαδάκια μάραθο
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το αρνάκι σε μια γλυκοπικάντικη εκδοχή που δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Καθαρίζετε τα σκόρδα, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος και αφαιρείτε την πράσινη ουρίτσα του κέντρου. Τα περνάτε από αλατοπίπερο στο οποίο έχετε ανακατέψει και λίγη ρίγανη. Χαράζετε το κρέας και μπήγετε μέσα στις χαρακιές τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνετε, το αλείφετε με λάδι και το τοποθετείτε σε ταψί.
Πλένετε καλά τις πατατούλες, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους και χωρίς να τις κόψετε. Τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε γύρω από το κρέας. Πασπαλίζετε με τις καυτερές πιπεριές.
Τοποθετείτε ανάμεσα τα ντοματίνια και βάζετε από πάνω τα κλαδάκια του μάραθου. Περιχύνετε το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και το πετιμέζι αραιωμένο με ένα ποτήρι νερό.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνετε για 1 ώρα και 50 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος λίγο νεράκι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα σκόρδα, τα κόβετε στη μέση κατά μήκος και αφαιρείτε την πράσινη ουρίτσα του κέντρου. Τα περνάτε από αλατοπίπερο στο οποίο έχετε ανακατέψει και λίγη ρίγανη. Χαράζετε το κρέας και μπήγετε μέσα στις χαρακιές τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνετε, το αλείφετε με λάδι και το τοποθετείτε σε ταψί.

Βήμα 2

Πλένετε καλά τις πατατούλες, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους και χωρίς να τις κόψετε. Τις αλατοπιπερώνετε και τις βάζετε γύρω από το κρέας. Πασπαλίζετε με τις καυτερές πιπεριές.

Βήμα 3

Τοποθετείτε ανάμεσα τα ντοματίνια και βάζετε από πάνω τα κλαδάκια του μάραθου. Περιχύνετε το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και το πετιμέζι αραιωμένο με ένα ποτήρι νερό.

Βήμα 4

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνετε για 1 ώρα και 50 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά τη διάρκεια του ψησίματος λίγο νεράκι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb