arnaki me freska myrwdika
clock icon
2:30'

Αρνάκι με φρέσκα μυρωδικά και μηλοχυμό με συνοδεία ρυζιού

Υλικά

  • 2,5 κιλά αρνί μπούτι με το λίπος του
  • 3 μήλα (ακαθάριστα) κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα στα τέσσερα
  • 5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, με την φλούδα τους
  • 1½ φλιτζάνι χυμό μήλου (χωρίς ζάχαρη)
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι, το χυμό του
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το πιλάφι

  • 1½ φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι
  • 3¼ φλιτζάνια ζωμό κρέατος
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1½ κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Μια εναλλακτική πρόταση γι’ αυτούς που επιμένουν στην τρυφεράδα του αρνίσιου κρέατος. Εδώ το αρνάκι αρωματίζεται με θυμάρι και δεντρολίβανο, ψήνεται πάνω σε στρώμα από κρεμμύδια και μήλα, περιχύνεται με κρασί και χυμό μήλου και σιγοψήνεται. Στο τέλος συνοδεύεται με πλούσια σάλτσα κι ένα πιλάφι με ανατολίτικες επιρροές. Απολαύστε το!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220˚C. Ετοιμάζετε το μπούτι. Χαράζετε το λίπος σταυρωτά και πασπαλίζετε το μπούτι παντού με αλάτι και πιπέρι. Το αλείφετε με λίγο λάδι και το τοποθετείτε στη γάστρα.
Πιέζετε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να σπάσουν λίγο και τα σκορπάτε μέσα στη γάστρα. Τοποθετείτε τα μήλα και τα κρεμμύδια γύρω από το μπούτι και τα περιχύνετε με το χυμό μήλου, το κρασί και το χυμό λεμονιού.
Δένετε τα κλωνάρια από τα αρωματικά μαζί με λίγο σπάγκο και τα τοποθετείτε πάνω από το μπούτι. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το μπούτι στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζετε την γάστρα και περιχύνετε το μπούτι με το ζωμό του. Σκεπάζετε πάλι τη γάστρα και χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180˚C. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Βγάζετε το μπούτι από την γάστρα και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
Περνάτε το περιεχόμενο της γάστρας από λεπτό σουρωτήρι πάνω από μια κατσαρόλα. Πιέζετε ότι έμεινε στο σουρωτήρι με το πίσω μέρος μιας κουτάλας για να στραγγίσουν καλά οι χυμοί. Πετάτε τα υπολείμματα και σιγοβράζετε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Πρέπει να έχετε περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό στο τέλος.
Κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες και το συνοδεύετε με αρωματικό πιλάφι (συνταγή παρακάτω). Περιχύνετε με την σάλτσα.
Όσο το κρέας είναι στο φούρνο, μπορείτε να ξεκινήσετε να μαγειρεύετε το πιλάφι σας. Βράζετε το ζωμό και ρίχνετε το ρύζι. Σιγοβράζετε για 13-15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά και σβήνετε την φωτιά.
Σοτάρετε τα αμύγδαλα στο βούτυρο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το ανακατεύετε και τα προσθέτετε όλα στο ρύζι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνετε να σταθεί για 6-7 λεπτά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220˚C. Ετοιμάζετε το μπούτι. Χαράζετε το λίπος σταυρωτά και πασπαλίζετε το μπούτι παντού με αλάτι και πιπέρι. Το αλείφετε με λίγο λάδι και το τοποθετείτε στη γάστρα.

Βήμα 2

Πιέζετε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να σπάσουν λίγο και τα σκορπάτε μέσα στη γάστρα. Τοποθετείτε τα μήλα και τα κρεμμύδια γύρω από το μπούτι και τα περιχύνετε με το χυμό μήλου, το κρασί και το χυμό λεμονιού.

Βήμα 3

Δένετε τα κλωνάρια από τα αρωματικά μαζί με λίγο σπάγκο και τα τοποθετείτε πάνω από το μπούτι. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το μπούτι στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Βήμα 4

Ξεσκεπάζετε την γάστρα και περιχύνετε το μπούτι με το ζωμό του. Σκεπάζετε πάλι τη γάστρα και χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 180˚C. Ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 5

Βγάζετε το μπούτι από την γάστρα και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.

Βήμα 6

Περνάτε το περιεχόμενο της γάστρας από λεπτό σουρωτήρι πάνω από μια κατσαρόλα. Πιέζετε ότι έμεινε στο σουρωτήρι με το πίσω μέρος μιας κουτάλας για να στραγγίσουν καλά οι χυμοί. Πετάτε τα υπολείμματα και σιγοβράζετε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Πρέπει να έχετε περίπου 2 φλιτζάνια ζωμό στο τέλος.

Βήμα 7

Κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες και το συνοδεύετε με αρωματικό πιλάφι (συνταγή παρακάτω). Περιχύνετε με την σάλτσα.

Βήμα 8

Όσο το κρέας είναι στο φούρνο, μπορείτε να ξεκινήσετε να μαγειρεύετε το πιλάφι σας. Βράζετε το ζωμό και ρίχνετε το ρύζι. Σιγοβράζετε για 13-15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά και σβήνετε την φωτιά.

Βήμα 9

Σοτάρετε τα αμύγδαλα στο βούτυρο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, το ανακατεύετε και τα προσθέτετε όλα στο ρύζι. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας και το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνετε να σταθεί για 6-7 λεπτά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey