kekakia karotou
clock icon
45'

Ατομικά κέικ καρότου και αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Υλικά

  • 300γρ. καρότα, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 1 μήλο, τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 250γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
  • 4 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 250γρ. ζάχαρη καστανή
  • 60γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 8 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Για το γλάσο (προαιρετικά)

  • 113γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 227γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220γρ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κουτ. σούπας κανέλα

Πεντανόστιμα, υγιεινά κεκάκια για το σχολείο ή το γραφείο με τη χαρακτηριστική νοστιμιά του καρότου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Στο μεταξύ ανακατεύετε τις σταφίδες με το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτετε στο μίγμα του μίξερ το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τα ξυσμένα καρότα και το μήλο, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες με το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μίγμα των καρότων με απαλές κινήσεις.
Λαδώνετε τις δώδεκα υποδοχές μιας φόρμας για μάφιν ή βάζετε μέσα στις υποδοχές χάρτινες φορμίτσες για μάφιν και τις γεμίζετε κατά τα ¾ με το μίγμα. Με το μίγμα που περισσεύει γεμίζετε τέσσερις ακόμη ατομικές φόρμες μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε τα μάφιν στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Τα ξεφορμάρετε όταν κρυώσουν τελείως. Αν θέλετε, τα σερβίρετε σκέτα, χωρίς γλάσο.
Για το γλάσο: Χτυπάτε το βούτυρο με το τυρί κρέμα στο μίξερ. Προσθέτετε λίγη λίγη την άχνη και την κανέλα και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα. Το μεταφέρετε αν θέλετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρετε τα μάφιν ή απλώς τα αλείφετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Στο μεταξύ ανακατεύετε τις σταφίδες με το αλεύρι σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτετε στο μίγμα του μίξερ το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τα ξυσμένα καρότα και το μήλο, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες με το αλεύρι. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Βήμα 3

Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στο μίγμα των καρότων με απαλές κινήσεις.

Βήμα 4

Λαδώνετε τις δώδεκα υποδοχές μιας φόρμας για μάφιν ή βάζετε μέσα στις υποδοχές χάρτινες φορμίτσες για μάφιν και τις γεμίζετε κατά τα ¾ με το μίγμα. Με το μίγμα που περισσεύει γεμίζετε τέσσερις ακόμη ατομικές φόρμες μιας χρήσης από αλουμινόχαρτο.

Βήμα 5

Ψήνετε τα μάφιν στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Τα ξεφορμάρετε όταν κρυώσουν τελείως. Αν θέλετε, τα σερβίρετε σκέτα, χωρίς γλάσο.

Βήμα 6

Για το γλάσο: Χτυπάτε το βούτυρο με το τυρί κρέμα στο μίξερ. Προσθέτετε λίγη λίγη την άχνη και την κανέλα και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μίγμα. Το μεταφέρετε αν θέλετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρετε τα μάφιν ή απλώς τα αλείφετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή