soufle kolokythas shutterstock_377307760 MIKRI
clock icon
1:25'

Σουφλέ κολοκύθας

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα για την Μπεσαμέλ
  • 75γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο λιωμένο + 20γρ. επιπλέον για τις φόρμες
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε ατομικές μερίδες, μοιράζοντας το μίγμα σε 7-8 φόρμες.

Τώρα το χειμώνα, που η γλυκιά κολοκύθα είναι στην εποχή της, την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο και φτιάχνουμε με προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ το πιο εντυπωσιακό σουφλέ για το γιορτινό τραπέζι!

Αλείφετε με μαργαρίνη ή βούτυρο το σκεύος που θα ψήσετε το σουφλέ και το πασπαλίζετε εσωτερικά με λίγη παρμεζάνα. Το βάζετε στο ψυγείο.
Κόβετε την κολοκύθα σε φέτες σαν καρπούζι, την καθαρίζετε από τα σπόρια, τη βάζετε σε ταψί και την ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα να μαλακώσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Την καθαρίζετε από τη φλούδα και την πολτοποιείτε με πιρούνι. Καλό είναι πριν την πολτοποιήσετε να την αφήσετε σε ένα σουρωτήρι για ένα τέταρτο πιέζοντάς τη να βγάλει τα ζουμιά της. Από τον πολτό θα χρησιμοποιήσετε 350 γραμμάρια. Αν σάς περισσέψει την κρατάτε για κάποια άλλη παρασκευή ή τη χρησιμοποιείτε για γαρνιτούρα για τα ψητά σας.
Ετοιμάζετε και την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Την ενσωματώνετε στον πουρέ κολοκύθας, ρίχνετε και την παρμεζάνα και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε το σκεύος κατά τα 2/3 με το μίγμα και ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο για 30 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλείφετε με μαργαρίνη ή βούτυρο το σκεύος που θα ψήσετε το σουφλέ και το πασπαλίζετε εσωτερικά με λίγη παρμεζάνα. Το βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Κόβετε την κολοκύθα σε φέτες σαν καρπούζι, την καθαρίζετε από τα σπόρια, τη βάζετε σε ταψί και την ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα να μαλακώσει. Την αφήνετε να κρυώσει. Την καθαρίζετε από τη φλούδα και την πολτοποιείτε με πιρούνι. Καλό είναι πριν την πολτοποιήσετε να την αφήσετε σε ένα σουρωτήρι για ένα τέταρτο πιέζοντάς τη να βγάλει τα ζουμιά της. Από τον πολτό θα χρησιμοποιήσετε 350 γραμμάρια. Αν σάς περισσέψει την κρατάτε για κάποια άλλη παρασκευή ή τη χρησιμοποιείτε για γαρνιτούρα για τα ψητά σας.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε και την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Την ενσωματώνετε στον πουρέ κολοκύθας, ρίχνετε και την παρμεζάνα και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Γεμίζετε το σκεύος κατά τα 2/3 με το μίγμα και ψήνετε το σουφλέ στο φούρνο για 30 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό μόλις το βγάλετε από το φούρνο.