veloute me portokali faki
clock icon
55'

Βελουτέ με πορτοκαλιά φακή

Υλικά

  • 200γρ. πορτοκαλί φακή
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4 με τη φλούδα
  • 1 κουτ. γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμά)
  • 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μπαγιάτικο ψωμί σε κυβάκια, χοντρό αλάτι, πάπρικα για τα κρουτόν
  • αλάτι, πιπέρι

Τη λατρεύουν οι Ινδοί, έχει λεπτή γεύση και κρεμώδη υφή και γίνεται σε χρόνο dt!

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το κάρδαμο.
Μόλις μαραθούν λίγο, ρίχνετε τη φακή, φέρνετε δυο βόλτες. Αλατίζετε, ρίχνετε το πορτοκάλι, σκεπάζετε με νερό, και μαγειρεύετε τη φακή σκεπασμένη μέχρι να μαλακώσει.
Αφαιρείτε το πορτοκάλι, αφήνοντας στη σούπα μόνο ένα μικρό κομματάκι, ρίχνετε τον μαϊντανό και πολτοποιείτε τη σούπα με ράβδο ή στο μούλτι. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό παραπάνω. Σερβίρετε με τα κρουτόν.
Για τα κρουτόν, κόβετε το ψωμί σε κυβάκια, το βάζετε σε ταψάκι ή στο αντικολλητικό τηγάνι, το ανακατεύετε με το αλάτι και την πάπρικα και ψήνετε ανακατεύοντας για να ροδίσει από όλες τις πλευρές, μέχρι να γίνει τραγανό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το κάρδαμο.

Βήμα 2

Μόλις μαραθούν λίγο, ρίχνετε τη φακή, φέρνετε δυο βόλτες. Αλατίζετε, ρίχνετε το πορτοκάλι, σκεπάζετε με νερό, και μαγειρεύετε τη φακή σκεπασμένη μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 3

Αφαιρείτε το πορτοκάλι, αφήνοντας στη σούπα μόνο ένα μικρό κομματάκι, ρίχνετε τον μαϊντανό και πολτοποιείτε τη σούπα με ράβδο ή στο μούλτι. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό παραπάνω. Σερβίρετε με τα κρουτόν.

Βήμα 4

Για τα κρουτόν, κόβετε το ψωμί σε κυβάκια, το βάζετε σε ταψάκι ή στο αντικολλητικό τηγάνι, το ανακατεύετε με το αλάτι και την πάπρικα και ψήνετε ανακατεύοντας για να ροδίσει από όλες τις πλευρές, μέχρι να γίνει τραγανό.