soupa veloute patatas me ladi troufas
clock icon
40'

Βελουτέ πατάτας με λάδι τρούφας

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε κύβους
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150ml λευκό κρασί
  • 300ml κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. βούτυρο
  • 20γρ. λάδι τρούφας
  • 800γρ. ζωμό κότας φρέσκο ή από κύβο
  • ½ μάτσο θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια βελούδινη σούπα πατάτας με επίσημο χαρακτήρα ιδανική για το γιορτινό τραπέζι.

Ρίχνετε σε φαρδιά κατσαρόλα τη μισή ποσότητα του βούτυρου και σοτάρετε τα λαχανικά μαζί με το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και τον ζωμό που θα πρέπει να τα καλύπτει. Τα βάζετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις δείτε πως μαλακώνει η πατάτα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ επί τόπου στην κατσαρόλα ή μπλέντερ. Προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω το θυμάρι και το λάδι τρούφας.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε σε φαρδιά κατσαρόλα τη μισή ποσότητα του βούτυρου και σοτάρετε τα λαχανικά μαζί με το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν αρκετά τα σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε και τον ζωμό που θα πρέπει να τα καλύπτει. Τα βάζετε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.

Βήμα 2

Μόλις δείτε πως μαλακώνει η πατάτα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ επί τόπου στην κατσαρόλα ή μπλέντερ. Προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύετε. Σερβίρετε ρίχνοντας από πάνω το θυμάρι και το λάδι τρούφας.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή