OliveMagazine

Γαμοπίλαφο

gamopilafo

Γαμοπίλαφο

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:5'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ ποτήρι ρύζι γλασέ
  • 4 ποτήρια ζωμό κοτόπουλου
  • 3 κουτ. σούπας στακοβούτυρο ή βούτυρο γάλακτος
  • 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας λάδι (μόνο αν χρησιμοποιήσετε ζωμό από κύβο)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε τον μετρημένο ζωμό σε κατσαρόλα να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα το ρύζι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Όταν το ρύζι είναι μισοψημένο, ρίχνετε στην κατσαρόλα και το χυμό λεμονιού.

Καίτε το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό το ρύζι μόλις ψηθεί. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tips

Στάκα και στακοβούτυρο: Το αιγοπρόβειο γάλα όταν μείνει για μερικές ώρες κάνει τσίπα, μια κρούστα δηλαδή στην επιφάνειά του. Παραδοσιακά, μαζεύουν την τσίπα κάθε μέρα και τη βάζουν σε βάζο. Τη διατηρούν στο ψυγείο για να μην ξινίσει μέχρι να μαζέψουν αρκετή. Τότε τη βάζουν σε κατσαρόλα να βράσει με λίγο αλάτι, την ανακατεύουν με λίγο αλεύρι και τη σιγοβράζουν ανακατεύοντάς την συνεχώς μέχρι να βγει στην επιφάνεια το περίφημο στακοβούτυρο. Η “κρέμα” που μένει στην κατσαρόλα είναι η στάκα που χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά. Στακοβούτυρο μπορείτε να βρείτε σε παντοπωλεία με κρητικά προϊόντα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
↑ Back To Top ↑