glossa fileto me ouzati gemisi garidas
clock icon
45'

Γλώσσα φιλέτο με ουζάτη γέμιση γαρίδας

Υλικά

  • 8 φιλέτα γλώσσας (μισά), καθαρισμένα
  • 500γρ. γαρίδες μεσαίες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας ούζο
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ¼ φλιτζανιού κρασί λευκό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι

Ένας ξεχωριστός θαλασσινός μεζές που ανοίγει ιδανικά κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Θα τον συνοδεύσετε με ούζο φυσικά, για να ταιριάξει απόλυτα με τις ουζάτες γαρίδες που γεμίζουν τα ρολάκια γλώσσας.

Πλένετε τα φιλέτα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τα ραντίζετε με το λεμόνι και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι μέχρι να μαλακώσουν λίγο και προσθέτετε τις γαρίδες. Τις σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τις σβήνετε με το ούζο. Όταν απορροφηθούν τα υγρά κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο ή το μάραθο, τη φρυγανιά και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μοιράζετε τη γέμιση στα οκτώ.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200οC. Τοποθετείτε ένα φιλέτο γλώσσας στον πάγκο και απλώνετε μία μερίδα από τη γέμιση στη φαρδιά άκρη του ψαριού. Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί με το δίπλωμα προς τα κάτω. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Περιχύνετε τα ρολά με το κρασί και το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι -προσοχή να μην σας παραψηθεί γιατί θα στεγνώσει. Σερβίρετε τα ρολά σε πιατέλα και τα κρατάτε ζεστά.
Παίρνετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και, αν χρειαστεί, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ.
Σερβίρετε τα ρολά των ψαριών σε πιάτα περιχύνοντας με λίγη από τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα. Συνοδεύετε το ψάρι με πιλάφι από ρύζι basmati.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα φιλέτα και τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τα ραντίζετε με το λεμόνι και τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι μέχρι να μαλακώσουν λίγο και προσθέτετε τις γαρίδες. Τις σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τις σβήνετε με το ούζο. Όταν απορροφηθούν τα υγρά κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο ή το μάραθο, τη φρυγανιά και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μοιράζετε τη γέμιση στα οκτώ.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180-200οC. Τοποθετείτε ένα φιλέτο γλώσσας στον πάγκο και απλώνετε μία μερίδα από τη γέμιση στη φαρδιά άκρη του ψαριού. Τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί με το δίπλωμα προς τα κάτω. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4

Περιχύνετε τα ρολά με το κρασί και το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι -προσοχή να μην σας παραψηθεί γιατί θα στεγνώσει. Σερβίρετε τα ρολά σε πιατέλα και τα κρατάτε ζεστά.

Βήμα 5

Παίρνετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και, αν χρειαστεί, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα ρολά των ψαριών σε πιάτα περιχύνοντας με λίγη από τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα. Συνοδεύετε το ψάρι με πιλάφι από ρύζι basmati.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey