OliveMagazine

Ελιόπιτες

ELIOPITAanoigma

Ελιόπιτες

Μερίδες:για 6 ελιόπιτες
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:35'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • Για τη γέμιση

  • 2 φλιτζάνια ελιές Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζανιού δυόσμο ψιλοκομμένο (ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο)
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα χονδροκομμένα
  • σουσάμι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το ξύσμα, το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνετε. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή και ελαστική. Την πλάθετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε 1 ώρα να «ξεκουραστεί».

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, σε ένα μπολ ανακατεύετε τις ελιές με το κρεμμύδι, τα αμύγδαλα και το δυόσμο.

Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 180°C. Σε επίπεδη, αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρά φύλλα και τα κόβετε σε λωρίδες. Απλώνετε λίγη από τη γέμιση κατά μήκος κάθε λωρίδας και τυλίγετε σε ρολό, σαν φραντζολάκια.

Αραδιάζετε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί, τα ραντίζετε με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε στον φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδοκοκκινίσουν οι ελιόπιτες. Τις κόβετε λοξά και τις σερβίρετε.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
↑ Back To Top ↑