KEIK KAROTOU
clock icon
1:30'

Κέικ καρότου με γλάσο πορτοκαλιού

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια καρότα, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αβγά μεγάλα ή 5 μέτρια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ¾ φλιτζανιού καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • ½ φλιτζάνι δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • Για το γλάσο

  • 2-3 κουτ. Σούπας χυμό από φρεσκοστυμένο πορτοκάλι ή το χυμό από 1 λεμόνι (αν προτιμάτε)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη (περίπου)

Από τα πιο αφράτα και υγιεινά γλυκά για το πρωινό σας και για να συνοδεύσετε το καφέ και το τσάι σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο με σκέτη άχνη ζάχαρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Περιχύνετε τα καρότα με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύετε.

Κοσκινίζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και το ανακατεύετε με τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, το λάδι, το ξύσμα και το κονιάκ. Τα χτυπάτε για 1 λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά, δυναμώνετε την ταχύτητα και χτυπάτε για 3 λεπτά ακόμη να αφρατέψει το μίγμα.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύετε στο μίγμα του κέικ τα τριμμένα καρότα, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.

Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Το βγάζετε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού, ανάλογα ποιο προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη, την οποία θα ρίχνετε τμηματικά στο χυμό και θα ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή, τέτοια που να μπορεί να στέκεται, σταματάτε να ρίχνετε ζάχαρη και περιχύνετε το κρύο κέικ σας με το γλάσο.

Όταν στεγνώσει το γλάσο, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα. Διακοσμείτε με μερικές φλούδες καρότου που θα κόψετε με τον πατατοκαθαριστή και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Περιχύνετε τα καρότα με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύετε.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και το ανακατεύετε με τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, το λάδι, το ξύσμα και το κονιάκ. Τα χτυπάτε για 1 λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά, δυναμώνετε την ταχύτητα και χτυπάτε για 3 λεπτά ακόμη να αφρατέψει το μίγμα.

Βήμα 3

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύετε στο μίγμα του κέικ τα τριμμένα καρότα, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.

Βήμα 4

Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.

Βήμα 5

Το βγάζετε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού, ανάλογα ποιο προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη, την οποία θα ρίχνετε τμηματικά στο χυμό και θα ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή, τέτοια που να μπορεί να στέκεται, σταματάτε να ρίχνετε ζάχαρη και περιχύνετε το κρύο κέικ σας με το γλάσο.

Βήμα 7

Όταν στεγνώσει το γλάσο, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα. Διακοσμείτε με μερικές φλούδες καρότου που θα κόψετε με τον πατατοκαθαριστή και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή