keik-lemoniou-me-kastani-zaxari
clock icon
1:10'

Κέικ λεμονιού με καστανή ζάχαρη

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα από 3 λεμόνια και χυμό από τα 2
  • 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 75γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και αλεσμένη
  • 1 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Αυτό το κέικ λεμονιού με το χαρακτηριστικό άρωμα και την ξεχωριστή γεύση χάρη στην καστανή ζάχαρη και τον παπαρουνόσπορο, θα γίνει το αγαπημένο σας συνοδευτικό για τον καφέ και το τσάι.

Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.
Ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ για να ενσωματωθούν και προσθέτετε το γιαούρτι. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τον παραρουνόσπορο αν χρησιμοποιήσετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Μεταφέρετε το μίγμα στην φόρμα.
Ψήνετε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του κι αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC.

Βήμα 2

Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ για να ενσωματωθούν και προσθέτετε το γιαούρτι. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα.

Βήμα 4

Τέλος, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τον παραρουνόσπορο αν χρησιμοποιήσετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Μεταφέρετε το μίγμα στην φόρμα.

Βήμα 5

Ψήνετε το κέικ στον φούρνο για 50 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του κι αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.