KALAMARAKIA GEMISTA_slider
clock icon
1:50'

Καλαμαράκια γεμιστά με λουκάνικο, πλιγούρι και πικάντικη σάλτσα

Υλικά

  • 1.200γρ. καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 ντομάτα μέτρια σε κυβάκια
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κλαδάκια μαντζουράνας (τα φυλλαράκια)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί γλυκό Σάμου
  • αλάτι, πιπέρι

Μια ξεχωριστή συνταγή που “παντρεύει” βουνό και θάλασσα, με τα καλαμαράκια να γεμίζονται με λουκάνικα και πλιγούρι, ενώ πολύ γεύση χαρίζει στο πιάτο και η πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Καθαρίζετε τα καλαμάρια αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.
Σοτάρετε ελαφρά στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτετε τα πλοκάμια του καλαμαριού και μετά από λίγο τα κυβάκια του λουκάνικου. Ρίχνετε και το πλιγούρι και ανακατεύετε να γυαλίσει. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την πικάντικη σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, την καυτερή πιπεριά, το μαϊντανό, αλάτι και ανάλογο πιπέρι. Αφήνετε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ανακατεύετε στη γέμιση των καλαμαριών τη μαντζουράνα και γεμίζετε (όχι μέχρι πάνω) τα καλαμάρια. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και αραδιάζετε τα γεμισμένα καλαμάρια στο τηγάνι με τη σάλτσα. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και ξαναβάζετε στη φωτιά. Βράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό στο τηγάνι. Σερβίρετε σε πιάτα τα καλαμαράκια με λίγη σάλτσα και διακοσμείτε με κλαδάκια μαντζουράνας.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα καλαμάρια αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή ξεπαγώνετε τα κατεψυγμένα και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

Βήμα 2

Σοτάρετε ελαφρά στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτετε τα πλοκάμια του καλαμαριού και μετά από λίγο τα κυβάκια του λουκάνικου. Ρίχνετε και το πλιγούρι και ανακατεύετε να γυαλίσει. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε την πικάντικη σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, την καυτερή πιπεριά, το μαϊντανό, αλάτι και ανάλογο πιπέρι. Αφήνετε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 4

Ανακατεύετε στη γέμιση των καλαμαριών τη μαντζουράνα και γεμίζετε (όχι μέχρι πάνω) τα καλαμάρια. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα και αραδιάζετε τα γεμισμένα καλαμάρια στο τηγάνι με τη σάλτσα. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι και ξαναβάζετε στη φωτιά. Βράζετε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια και να δέσει η σάλτσα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο επιπλέον νερό στο τηγάνι. Σερβίρετε σε πιάτα τα καλαμαράκια με λίγη σάλτσα και διακοσμείτε με κλαδάκια μαντζουράνας.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή