kanelenio keik nik1
clock icon
1:15'

Κανελένιο κέικ με καραμελωμένα μήλα και σοκολάτα

Υλικά

    Για το κέικ

  • 100γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας (55% κακάο)
  • 3 αβγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 170γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 130γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για τη φόρμα
  • Για τα καραμελωμένα μήλα

  • 3 μήλα μεγάλα, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα από τα κουκούτσια και κομμένα σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • Για τη σαντιγί (προαιρετικά)

  • 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, καλά παγωμένη στο ψυγείο
  • 30γρ. ζάχαρη άχνη

Tips

  • Για να μην μαυρίσουν τα μήλα, αμέσως μόλις τα κόψετε θα τα ραντίσετε με το χυμό από ½ λεμόνι.

Ένα κέικ με άρωμα κανέλας, σοκολατένια γλύκα και μήλα καραμελωμένα. Θα γίνει σίγουρα ανάρπαστο και δεν θα προλαβαίνετε να μοιράζετε τη συνταγή!

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει και κάψει ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά.
Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Αφήνετε κατά μέρος χωρίς όμως να τα σκεπάσετε για να μην μαλακώσουν.
Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ.
Τρίβετε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο και κολλώδες μίγμα.
Σταδιακά, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Στον πυθμένα τη φόρμας- ή του ταψιού- στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα κουβερτούρας. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 40 λεπτά.
Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, επάνω σε μια σχάρα.
Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει ελαφρώς και να μοιάζει με παχύ γιαούρτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Κόβετε το κέικ σε κομμάτια και, αν θέλετε, συνοδεύετε με 1-2 κουτ. σούπας σαντιγί.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα μήλα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν αφρίσει και κάψει ρίχνετε τα κομμένα μήλα. Τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν πολύ απαλά.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη, ρίχνετε τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και, όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με την κανέλα. Αφήνετε κατά μέρος χωρίς όμως να τα σκεπάσετε για να μην μαλακώσουν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ.

Βήμα 4

Τρίβετε τη μισή ποσότητα κουβερτούρας στη χοντρή πλευρά του τρίφη και σπάτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη, μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο και κολλώδες μίγμα.

Βήμα 5

Σταδιακά, προσθέτετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνετε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύετε για λίγο ακόμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 6

Στον πυθμένα τη φόρμας- ή του ταψιού- στρώνετε τα καραμελωμένα μήλα, σκορπίζετε τα κομμάτια της κουβερτούρας και από πάνω αδειάζετε το μίγμα του κέικ. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το τρίμμα κουβερτούρας. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 40 λεπτά.

Βήμα 7

Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρετε και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς, επάνω σε μια σχάρα.

Βήμα 8

Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει ελαφρώς και να μοιάζει με παχύ γιαούρτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Κόβετε το κέικ σε κομμάτια και, αν θέλετε, συνοδεύετε με 1-2 κουτ. σούπας σαντιγί.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή