kasiotikes
clock icon
1:10'

Κασιώτικες μυζηθρόπιτες

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ⅔ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 2 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Για το κλείσιμο του ζυμαριού

  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο να γίνει αφρός
  • Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό

Τα πασχαλινά γλυκά ζητούν το μαλακό τυρί, όπως η μυζήθρα και το ανθότυρο, αρωματισμένο με κανέλα και μαστίχα. Στην Κάσο αυτές τις μέρες φτιάχνουν τυρόπιτες, φτιάξτε τις και εσείς είναι πεντανόστιμες.

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να κάνει αφρό.
Κρατάτε ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και τοποθετείτε το υπόλοιπο σε λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά, το κονιάκ και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και αρχίζετε να αναμιγνύετε όλα τα υλικά με το αλεύρι.
Προσθέτετε όσο επιπλέον αλεύρι χρειάζεται από αυτό που κρατήσατε για να γίνει μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη, την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ζυμώνετε πάλι τη ζύμη για λίγο και κόβετε μικρά κομμάτια στο μέγεθος ενός αβγού. Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια, φτιάχνετε μπαλάκια και τα ανοίγετε σε φύλλο διαμέτρου 10εκ.
Τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Αλείφετε τις άκρες με το ασπράδι αβγού και διπλώνετε σε σχήμα τρίγωνο ή μισοφέγγαρο (το ασπράδι βοηθάει να μην ανοίγουν οι άκρες όταν ψήνονται). Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνετε τις πίτες σε λαδωμένο ταψί σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν.
Αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αβγού και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να κάνει αφρό.

Βήμα 2

Κρατάτε ενάμισι φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και τοποθετείτε το υπόλοιπο σε λεκάνη. Ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αβγά, το κονιάκ και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε το μίγμα της μαγιάς και αρχίζετε να αναμιγνύετε όλα τα υλικά με το αλεύρι.

Βήμα 3

Προσθέτετε όσο επιπλέον αλεύρι χρειάζεται από αυτό που κρατήσατε για να γίνει μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη, την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη γέμιση: ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 5

Ζυμώνετε πάλι τη ζύμη για λίγο και κόβετε μικρά κομμάτια στο μέγεθος ενός αβγού. Παίρνετε ένα ένα τα κομμάτια, φτιάχνετε μπαλάκια και τα ανοίγετε σε φύλλο διαμέτρου 10εκ.

Βήμα 6

Τοποθετείτε μία κουταλιά της σούπας από τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης. Αλείφετε τις άκρες με το ασπράδι αβγού και διπλώνετε σε σχήμα τρίγωνο ή μισοφέγγαρο (το ασπράδι βοηθάει να μην ανοίγουν οι άκρες όταν ψήνονται). Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνετε τις πίτες σε λαδωμένο ταψί σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν.

Βήμα 7

Αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αβγού και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή