DEYTERA.-KEFTEDAKIA-jpg
clock icon
45'

Κεφτέδες οι κλασικοί

Υλικά

  • 650γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • Ψίχα από 3 φέτες ψωμιού μέτριες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, ή τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο, ή ½ κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό (προαιρετικό)
  • 1 αβγό χτυπημένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Tips

  • Αντί να τηγανίσετε τους κεφτέδες, μπορείτε να τους ψήσετε στο φούρνο. Τους τοποθετείτε όλους μαζί σε μεγάλο λαδωμένο ταψί, τους ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 20 - 30 λεπτά, γυρίζοντάς τους ενδιάμεσα, για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Εναλλακτικά, για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος στον φούρνο, μπορείτε να ολοκληρώσετε το μαγείρεμά τους σε σάλτσα ντομάτας, την οποία είτε προσθέτετε στο ταψί, είτε μεταφέρετε τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα που φτιάξατε τη σάλτσα. Συνεχίζετε το μαγείρεμά τους για 10 περίπου λεπτά και σερβίρετε με ζυμαρικά ή πιλάφι. Για τη σάλτσα ντομάτας, δείτε τη σχετική συνταγή

Τα κεφτεδάκια είναι εξαιρετικό μεζεδάκι για ούζο και τσίπουρο, αλλά μπορούν να σταθούν μία χαρά και ως κυρίως γεύμα, συνοδεία μίας μερίδας πατάτες τηγανιτές. Η συνταγή τους είναι τόσο απλή και γρήγορη που δεν θα καταλάβετε για πότε θα τα ετοιμάσετε.

Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε μπόλικο νερό, μέχρι να φουσκώσει και μετά την στύβετε καλά με τα χέρια.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το αβγό και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίγμα για 15 λεπτά, να σταθεί.
Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνετε μία λαδόκολλα, την πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και ρολάρετε επάνω τους κεφτέδες, μέχρι να καλυφθούν παντού με αλεύρι.
Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου 1 ½ δάχτυλο βάθος) και όταν κάψει, βάζετε όσους κεφτέδες χωράει και τους τηγανίζετε, γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάζετε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους βάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι κεφτέδες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε την ψίχα του ψωμιού σε μπόλικο νερό, μέχρι να φουσκώσει και μετά την στύβετε καλά με τα χέρια.

Βήμα 2

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το αβγό και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε το μίγμα πολύ καλά, μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίγμα για 15 λεπτά, να σταθεί.

Βήμα 3

Παίρνετε μικρά κομμάτια από το μίγμα και πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες. Στον πάγκο της κουζίνας στρώνετε μία λαδόκολλα, την πασπαλίζετε με μπόλικο αλεύρι και ρολάρετε επάνω τους κεφτέδες, μέχρι να καλυφθούν παντού με αλεύρι.

Βήμα 4

Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου 1 ½ δάχτυλο βάθος) και όταν κάψει, βάζετε όσους κεφτέδες χωράει και τους τηγανίζετε, γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 5

Βγάζετε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους βάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τηγανιστούν όλοι οι κεφτέδες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή