kormos-xristougennwn
clock icon
1:5'

Κορμός Χριστουγέννων

Υλικά

    Για το παντεσπάνι

  • 175γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο (τουλάχιστον)
  • 7-8 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας κακάο κοσκινισμένο
  • 4 κουτ. σούπας δυνατό καφέ φίλτρου ή εσπρέσο
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού εσάνς πικραμύγδαλου ή βανίλιας
  • άχνη ζάχαρη
  • Για την κρέμα γέμισης

  • 200γρ. σοκολάτα λευκή
  • 500ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κουτ. σούπας μπράντι
  • Για την κρέμα επικάλυψης

  • 250ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

Tips

  • Μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια φυλλαράκια ου. Παίρνετε φρέσκα φύλλα και, αφού τα πλύνετε, τα αλείφετε µε σοκολάτα λιωµένη σε µπεν µαρί χρησιµοποιώντας πινέλο. Αφήνετε τη σοκολάτα να στεγνώσει στο ψυγείο και τα ξεκολλάτε προσεκτικά.
  • Παραλλαγή: Κορµός µε κρέµα κάστανο: χτυπάτε 500ml κρέµα γάλακτος σε σαντιγί µαζί µε 2 κουτ. σούπας Tia Maria ή Kahlua µέχρι να πήξει. Την ανακατεύετε µε 450γρ. κρέµα κάστανο, 100γρ. τρίµµατα κουβερτούρας και µερικά θρυµµατισµένα κάστανα γλασέ. Αλείφετε το παντεσπάνι (βλ. βασική συνταγή) και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Καλύπτετε την επιφάνειά του µε την υπόλοιπη κρέµα, τη «χαράζετε» µε πιρούνι και στολίζετε µε µερικά κάστανα γλασέ, ολόκληρα ή κοµµένα σε µικρότερα κοµµάτια.

Η κλασική σταθερά που γράφει τον επίλογο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Μίξερ Xειρός Severin 400W

Μπεν Μαρί Beka 1.7lt, 16cm

Ανοξείδωτο Κατσαρόλακι Cook-Shop 1.5lt, 16cm

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε το παντεσπάνι: διαλύετε το κακάο στον ζεστό καφέ και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη.

Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα προσέχοντας να μη βράσει ή «καεί» η σοκολάτα.

Χτυπάτε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σταματάτε το μίξερ χειρός και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, τη βανίλια ή το πικραμύγδαλο, το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές, λείο μίγμα.

Σε καθαρό δοχείο χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και έπειτα την ενσωματώνετε στο μίγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά από πάνω προς τα κάτω και κυκλικά με σπάτουλα.

Σκεπάζετε ένα ταψί (30x40εκ.) με λαδόκολλα ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά του και αδειάζετε το μίγμα. Ισιώνετε καλά την επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Βγάζετε και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σε πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη. Ξεκολλάτε με προσοχή τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι με την πετσέτα από τη φαρδιά πλευρά. Το αφήνετε τυλιγμένο να κρυώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη λευκή σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Χτυπάτε σε σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με το μπράντι, ανακατεύετε με το μίγμα λευκής σοκολάτας και το τοποθετείτε στο ψυγείο.

Για την κρέμα επικάλυψης: βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να πάρει βράση, την τραβάτε, ρίχνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει.

Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει. Πριν το χρησιμοποιήσετε, το χτυπάτε για να αφρατέψει.

Για το στήσιμο του γλυκού: ξετυλίγετε το ρολό, απλώνετε τη γέμιση με σπάτουλα και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια μια χοντρή φέτα και την κολλάτε στο πλάι του ρολού με λίγη από την κρέμα επικάλυψης.

Καλύπτετε τον κορμό με ένα λεπτό στρώμα κρέμας και με πιρούνι τον «χαράζετε» κατά μήκος. Αν θέλετε πασπαλίζετε ελαφρά με άχνη ζάχαρη και στολίζετε με φρέσκα φυλλαράκια γκι ή ου*. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο. Πριν το σερβίρετε, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ετοιμάζετε το παντεσπάνι: διαλύετε το κακάο στον ζεστό καφέ και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρετε ένα πηχτό μίγμα. Το αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα προσέχοντας να μη βράσει ή «καεί» η σοκολάτα.

Βήμα 3

Χτυπάτε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σταματάτε το μίξερ χειρός και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, τη βανίλια ή το πικραμύγδαλο, το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές, λείο μίγμα.

Βήμα 4

Σε καθαρό δοχείο χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και έπειτα την ενσωματώνετε στο μίγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά από πάνω προς τα κάτω και κυκλικά με σπάτουλα.

Βήμα 5

Σκεπάζετε ένα ταψί (30x40εκ.) με λαδόκολλα ώστε να καλύπτονται και τα πλαϊνά του και αδειάζετε το μίγμα. Ισιώνετε καλά την επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.

Βήμα 6

Βγάζετε και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι σε πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη. Ξεκολλάτε με προσοχή τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι με την πετσέτα από τη φαρδιά πλευρά. Το αφήνετε τυλιγμένο να κρυώσει.

Βήμα 7

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: σε κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος μαζί με τη λευκή σοκολάτα μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Βήμα 8

Χτυπάτε σε σαντιγί την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με το μπράντι, ανακατεύετε με το μίγμα λευκής σοκολάτας και το τοποθετείτε στο ψυγείο.

Βήμα 9

Για την κρέμα επικάλυψης: βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά να πάρει βράση, την τραβάτε, ρίχνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς με τη σπάτουλα μέχρι να λιώσει.

Βήμα 10

Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει. Πριν το χρησιμοποιήσετε, το χτυπάτε για να αφρατέψει.

Βήμα 11

Για το στήσιμο του γλυκού: ξετυλίγετε το ρολό, απλώνετε τη γέμιση με σπάτουλα και το τυλίγετε ξανά σε ρολό. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε διαγώνια μια χοντρή φέτα και την κολλάτε στο πλάι του ρολού με λίγη από την κρέμα επικάλυψης.

Βήμα 12

Καλύπτετε τον κορμό με ένα λεπτό στρώμα κρέμας και με πιρούνι τον «χαράζετε» κατά μήκος. Αν θέλετε πασπαλίζετε ελαφρά με άχνη ζάχαρη και στολίζετε με φρέσκα φυλλαράκια γκι ή ου*. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο. Πριν το σερβίρετε, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 15 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb