KOTA_SLIDER
clock icon
2:0'

Κοτόπουλο με ξερά φρούτα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
  • 10 βερίκοκα ξερά
  • 1 ξινόμηλο
  • χυμό και φλούδα από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • μπράντι ή μαυροδάφνη (ή άλλο γλυκό κρασί)
  • 1 φλιτζάνι περίπου βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 1½ φλιτζάνι ζωμό κότας
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • ¾ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • αλάτι

Το”πάντρεμα” κοτόπουλου με αποξηραμένα φρούτα είναι από τους καλύτερους συνδυασμούς. Σε αυτή τη συνταγή, μάλιστα, προσθέτετε και ένα φρέσκο ξινόμηλο και χυμούς εσπεριδοειδών που το κάνουν ακόμη πιο νόστιμο.

Βάζετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε ένα βάζο σκεπασμένα με το ποτό 2-3 μέρες νωρίτερα.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζετε το κοτόπουλο μαζί με τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα στραγγισμένα. Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και περιχύνετε το κοτόπουλο μέσα κι έξω.
Βάζετε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φλούδες πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνετε, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 180οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκολλάει εύκολα το κόκαλο. Στο διάστημα αυτό περιχύνετε το κοτόπουλο συχνά με το πορτοκαλόζουμο και το αλείφετε με πινέλο με το λιωμένο βούτυρο.
Όταν ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να μισοκρυώσει και το ξεκοκαλίζετε.
Βάζετε τα κομμάτια ξανά στο ίδιο σκεύος που ψήθηκε μαζί με τα φρούτα και το σκεπάζετε με το ξινόμηλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200οC και ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και το μήλο χωρίς όμως να λιώσει, συνεχίζοντας να το ραντίζετε με βούτυρο και πορτοκαλόζουμο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε σε μπεν μαρί το ζωμό κότας μαζί με τη μουστάρδα. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, το μπράντι και την κρέμα γάλακτος και, αν έχει περισσέψει, πορτοκαλόζουμο. Δοκιμάζετε το αλάτι. Όταν πάρει βράση, απομακρύνετε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη σερβίρετε ξεχωριστά σε σαλτσιέρα.
Συνοδεύετε το φαγητό με βραστές πατάτες, λιωμένες και ανακατεμένες με φρέσκο βούτυρο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα σε ένα βάζο σκεπασμένα με το ποτό 2-3 μέρες νωρίτερα.

Βήμα 2

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζετε το κοτόπουλο μαζί με τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα στραγγισμένα. Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και περιχύνετε το κοτόπουλο μέσα κι έξω.

Βήμα 3

Βάζετε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φλούδες πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνετε, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 180οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεκολλάει εύκολα το κόκαλο. Στο διάστημα αυτό περιχύνετε το κοτόπουλο συχνά με το πορτοκαλόζουμο και το αλείφετε με πινέλο με το λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 4

Όταν ψηθεί, το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να μισοκρυώσει και το ξεκοκαλίζετε.

Βήμα 5

Βάζετε τα κομμάτια ξανά στο ίδιο σκεύος που ψήθηκε μαζί με τα φρούτα και το σκεπάζετε με το ξινόμηλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία στους 200οC και ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και το μήλο χωρίς όμως να λιώσει, συνεχίζοντας να το ραντίζετε με βούτυρο και πορτοκαλόζουμο.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε σε μπεν μαρί το ζωμό κότας μαζί με τη μουστάρδα. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε το κορνφλάουρ, το μπράντι και την κρέμα γάλακτος και, αν έχει περισσέψει, πορτοκαλόζουμο. Δοκιμάζετε το αλάτι. Όταν πάρει βράση, απομακρύνετε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη σερβίρετε ξεχωριστά σε σαλτσιέρα.

Βήμα 7

Συνοδεύετε το φαγητό με βραστές πατάτες, λιωμένες και ανακατεμένες με φρέσκο βούτυρο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή