kourampiedes
clock icon
55'

Κουραμπιέδες αμυγδάλου

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 250γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (αυτό που λέμε λιωμένο) ή αγελαδινό αν προτιμάτε
  • 3 κρόκους αβγών
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας ανθόνερο
  • 150γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
  • αλάτι
  • Για το τελείωμα

  • λίγο ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Φτιάξτε αυτούς τους υπέροχους κουραμπιέδες και το σπίτι θα μοσχομυρίσει Χριστούγεννα! Όσο για το μυστικό της επιτυχίας τους; Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ φυσικά, τι άλλο;

Ετοιμάζετε τη ζύμη: τρίβετε το βούτυρο με το Αλεύρι και το αλάτι με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ζυμώνετε -πάντα με τα χέρια- ρίχνοντας λίγο-λίγο ανθόνερο, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτετε και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ζυμώνετε λίγο ακόμα να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μία μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C. Σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό όσο μισό δάχτυλο περίπου και κόβετε τους κουραμπιέδες με κουπ πατ σε μισοφέγγαρα ή άλλα σχήματα της επιλογής σας. Εναλλακτικά, πλάθετε μικρά μπαλάκια που πιέζετε στο τέλος ανάμεσα στις παλάμες σας για να πλατύνουν. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τους ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου.
Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς πριν τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο να υγρανθούν. Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ζαχαρώνετε τους κουραμπιέδες ρίχνοντας τους και κυλώντας τους μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη έναν προς ένα.
Τέλος αραδιάζετε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και τους πασπαλίζετε με επιπλέον άχνη ζάχαρη ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη ζύμη: τρίβετε το βούτυρο με το Αλεύρι και το αλάτι με τα δάχτυλα, μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε τους κρόκους και τη ζάχαρη και ζυμώνετε -πάντα με τα χέρια- ρίχνοντας λίγο-λίγο ανθόνερο, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 2

Προσθέτετε και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και ζυμώνετε λίγο ακόμα να ενσωματωθούν στη ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε μία μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C. Σε καθαρή επίπεδη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο χοντρό όσο μισό δάχτυλο περίπου και κόβετε τους κουραμπιέδες με κουπ πατ σε μισοφέγγαρα ή άλλα σχήματα της επιλογής σας. Εναλλακτικά, πλάθετε μικρά μπαλάκια που πιέζετε στο τέλος ανάμεσα στις παλάμες σας για να πλατύνουν. Αραδιάζετε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τους ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν εντελώς πριν τους ραντίσετε με λίγο ανθόνερο να υγρανθούν. Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ και ζαχαρώνετε τους κουραμπιέδες ρίχνοντας τους και κυλώντας τους μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη έναν προς ένα.

Βήμα 5

Τέλος αραδιάζετε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και τους πασπαλίζετε με επιπλέον άχνη ζάχαρη ρίχνοντάς τη από σουρωτήρι.