OliveMagazine

Κριθαράκι με γαρίδες

kritharoto me garides

Κριθαράκι με γαρίδες

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 600γρ. γαρίδες
  • 400γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο (το μισό ψιλοκομμένο, το υπόλοιπο χοντροκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • 2 μικρά κολοκύθια ξυσμένα στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 2 ντομάτες μέτριες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι και το κέλυφος, αφήνετε μόνο τις ουρές. Ξεπλένετε τα κεφάλια και τα κελύφη και τα στραγγίζετε καλά.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα μισό φλιτζανάκι από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη μια σκελίδα σκόρδο με το χοντροκομμένο κρεμμύδι και τα υπολείμματα από τις γαρίδες. Προσθέτετε δυόμισι λίτρα καυτό νερό και βράζετε για 20 λεπτά. Σουρώνετε το ζωμό και τον κρατάτε ζεστό.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα να γυαλίσει. Σβήνετε με το ούζο και, αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε την ντομάτα και τον ξερό βασιλικό. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να την απορροφήσει το ζυμαρικό.

Ρίχνετε ένα φλιτζάνι καυτό γαριδοζωμό και συνεχίζετε να μαγειρεύετε σε πιο χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα γιατί κολλάει. Θα συνεχίσετε να προσθέτετε σταδιακά το ζωμό μέχρι να μαγειρευτεί το ζυμαρικό αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι. Με την τελευταία δόση του ζωμού ρίχνετε και τις γαρίδες και τις ανακατεύετε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Όταν αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες και το κριθαράκι μείνει αρκετά ζουμερό τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε σε πιάτα πασπαλίζοντας με το φρέσκο βασιλικό κι επιπλέον πιπέρι για όποιον το επιθυμεί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
↑ Back To Top ↑