kroketes-mpakaliarou-me-skordalia-patatas_EKSO_olivemagazine.gr
clock icon
50'

Κροκέτες μπακαλιάρου με σκορδαλιά πατάτας

Υλικά

    Για τις κροκέτες

  • 500γρ. μπακαλιάρο παστό
  • 1 φλιτζάνι μπεσαμέλ σφιχτή
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • Για το πανάρισμα

  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγο αλεύρι
  • λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Για τη σκορδαλιά

  • 300γρ. πατάτες βρασμένες, ξεφλουδισμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι

Μια άλλη εκδοχή του κλασσικού μπακαλιάρου σκορδαλιά. Αφού τον ξαρμυρίσουμε (δείτε ΕΔΩ πώς) τον ψιλοκόβουμε, τον αφρατεύουμε με μπεσαμέλ και τον πλάθουμε μακρόστενες κροκέτες τις οποίες στη συνέχεια πανάρουμε και τηγανίζουμε. Θα τον συνοδεύσουμε με μια πατατοσκορδαλιά ή αλλιώς αλιάδα. Βράστε και λίγα παντζάρια να ολοκληρωθεί το τραπέζι σας.

Αποβραδίς βάζετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Ενδιάμεσα θα του αλλάξετε νερό 2-3 φορές ακόμη. Τον στραγγίζετε και τον ψιλοκόβετε.
Φτιάχνετε τις κροκέτες: Βάζετε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Χτυπάτε καλά τους κρόκους των αβγών και τους ρίχνετε στο ψάρι. Προσθέτετε την μπεσαμέλ και το μαϊντανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτετε τη φρυγανιά και ανακατεύετε.
Αφήνετε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και μετά πλάθετε με αυτό κροκέτες σε σχήμα κυλινδρικό.
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα άλλο το χτυπημένο αβγό και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά. Αλευρώνετε τις κροκέτες, μετά τις περνάτε από το χτυπημένο αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μέχρι να κάψει και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη και τις βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.
Φτιάχνετε την σκορδαλιά: Σε ένα μπολ βάζετε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνετε σε ξύλινο γουδί. Προσθέτετε το αλάτι και το σκόρδο και τα δουλεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε εναλλάξ το λάδι με το ξίδι και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σερβίρετε τις κροκέτες μπακαλιάρου ζεστές, συνοδεύοντας με λίγη σκορδαλιά πατάτας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αποβραδίς βάζετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό να ξαρμυρίσει. Ενδιάμεσα θα του αλλάξετε νερό 2-3 φορές ακόμη. Τον στραγγίζετε και τον ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Φτιάχνετε τις κροκέτες: Βάζετε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Χτυπάτε καλά τους κρόκους των αβγών και τους ρίχνετε στο ψάρι. Προσθέτετε την μπεσαμέλ και το μαϊντανό και ανακατεύετε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αν το μίγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτετε τη φρυγανιά και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Αφήνετε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και μετά πλάθετε με αυτό κροκέτες σε σχήμα κυλινδρικό.

Βήμα 4

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα άλλο το χτυπημένο αβγό και σε ένα τρίτο την τριμμένη φρυγανιά. Αλευρώνετε τις κροκέτες, μετά τις περνάτε από το χτυπημένο αβγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά.

Βήμα 5

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μέχρι να κάψει και τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη και τις βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 6

Φτιάχνετε την σκορδαλιά: Σε ένα μπολ βάζετε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνετε σε ξύλινο γουδί. Προσθέτετε το αλάτι και το σκόρδο και τα δουλεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε εναλλάξ το λάδι με το ξίδι και το λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σερβίρετε τις κροκέτες μπακαλιάρου ζεστές, συνοδεύοντας με λίγη σκορδαλιά πατάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb