manitarosoupa kastana ska2
clock icon
60'

Μανιταρόσουπα με κάστανα

Υλικά

  • 500γρ. μανιτάρια φρέσκα μικρά άσπρα ή πορτομπέλο, ψιλοκομμένα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120γρ. κάστανα έτοιμα καθαρισμένα
  • 600ml ζωμό κότας
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 3 - 4 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος, ωστόσο είναι το υλικό εκείνο που θα δώσει στη σούπα τη χαρακτηριστική λεία και βελούδινη υφή της.

Η γήινη γεύση των μανιταριών σε έναν από τους γευστικότερους τρόπους για να την απολαύσετε.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μη σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει.
Προσθέτετε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κάστανα και το ζωμό και αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για 25 - 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα κάστανα.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ, προσθέτετε το λάδι τρούφας και σερβίρετε.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μη σκουρύνει, γιατί θα πικρίσει.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3 - 4 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τα κάστανα και το ζωμό και αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για 25 - 30 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα κάστανα.

Βήμα 3

Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ, προσθέτετε το λάδι τρούφας και σερβίρετε.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή