manitarosoupa-me-krousta
clock icon
40'

Μανιταρόσουπα με κρούστα

Υλικά

  • 250γρ. μανιτάρια άσπρα
  • 250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 30γρ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο κότας
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγαπάμε τις σούπες του χειμώνα και η συγκεκριμένη, εκτός από το ότι είναι πεντανόστιμη, σερβίρεται άνετα και σε ένα πιο επίσημο τραπέζι.

Μουλιάζετε τα πορτσίνι σε μισό λίτρο χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Πλένετε τα φρέσκα μανιτάρια σε νερό με λίγο ξίδι. Τα σκουπίζετε καλά και τα ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (έχετε αφαιρέσει την πράσινη ουρίτσα του), μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα φρέσκα μανιτάρια, τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, τα μουλιασμένα πορτσίνι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Διαλύετε τον κύβο μέσα στο νερό που μουλιάσατε τα πορτσίνι και προσθέτετε το ζωμό στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια, το γάλα και τρεις κουταλιές της σούπας μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τη σούπα για 15 λεπτά.
Ανακατεύετε την κρέμα με τον έναν κρόκο, τα προσθέτετε στο μίγμα και τα πολτοποιείτε όλα μαζί στο μπλέντερ, μέχρι να έχετε μια λεία, βελούδινη κρέμα.
Τη μοιράζετε σε τέσσερα πυρίμαχα μπολ. Πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό ακόμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κόβετε τέσσερις δίσκους σφολιάτας λίγο μεγαλύτερους σε διάμετρο από αυτή των μπολ.
Με ένα πινέλο αλείφετε τα χείλη των μπολ με κρόκο αβγού και σκεπάζετε ένα ένα τα μπολάκια με ένα δίσκο σφολιάτας. Πιέζετε να κολλήσει καλά η σφολιάτα και αλείφετε και την επιφάνειά της με κρόκο αβγού.
Βάζετε τα μπολ με τη σούπα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Σερβίρετε τις μανιταρόσουπες αμέσως μόλις τις βγάλετε από το φούρνο.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τα πορτσίνι σε μισό λίτρο χλιαρό νερό για 15 λεπτά. Πλένετε τα φρέσκα μανιτάρια σε νερό με λίγο ξίδι. Τα σκουπίζετε καλά και τα ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (έχετε αφαιρέσει την πράσινη ουρίτσα του), μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα φρέσκα μανιτάρια, τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού, τα μουλιασμένα πορτσίνι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Διαλύετε τον κύβο μέσα στο νερό που μουλιάσατε τα πορτσίνι και προσθέτετε το ζωμό στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια, το γάλα και τρεις κουταλιές της σούπας μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τη σούπα για 15 λεπτά.

Βήμα 4

Ανακατεύετε την κρέμα με τον έναν κρόκο, τα προσθέτετε στο μίγμα και τα πολτοποιείτε όλα μαζί στο μπλέντερ, μέχρι να έχετε μια λεία, βελούδινη κρέμα.

Βήμα 5

Τη μοιράζετε σε τέσσερα πυρίμαχα μπολ. Πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό ακόμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κόβετε τέσσερις δίσκους σφολιάτας λίγο μεγαλύτερους σε διάμετρο από αυτή των μπολ.

Βήμα 6

Με ένα πινέλο αλείφετε τα χείλη των μπολ με κρόκο αβγού και σκεπάζετε ένα ένα τα μπολάκια με ένα δίσκο σφολιάτας. Πιέζετε να κολλήσει καλά η σφολιάτα και αλείφετε και την επιφάνειά της με κρόκο αβγού.

Βήμα 7

Βάζετε τα μπολ με τη σούπα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Σερβίρετε τις μανιταρόσουπες αμέσως μόλις τις βγάλετε από το φούρνο.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Elena Jeffrey