marokanika psomakia
clock icon
40'

Μαροκάνικα πικάντικα ψωμάκια

Υλικά

  • 1½ κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
  • 1½ φλιτζάνι + 2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης
  • 2 φλιτζάνια Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπαχαρικά και βότανα ανάμεικτα σε σκόνη (κόλιανδρος, κύμινο, μαραθόσπορος, γλυκάνισο, θυμάρι)

Ξεχωριστά και πολύ αρωματικά ψωμάκια με Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ, που δίνουν ethnic τόνο στο τραπέζι σας. Δοκιμάστε να φτιάξετε μαζί τους και νόστιμες μπρουσκέτες με υλικά της επιλογής σας.

Μέσα στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε τη μαγιά με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ξεκινάτε να ανακατεύετε με μίξερ χειρός χρησιμοποιώντας του γάντζους. Εναλλακτικά δουλεύετε τα υλικά με το χέρι, μέσα σε μια λεκανίτσα.
Μετά από 3 λεπτά στο μίξερ ή 10 λεπτά στο χέρι θα έχετε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6-8 μέρη τα οποία πλάθετε σε ισόποσες μπάλες και αφήνετε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Μετά από 10 λεπτά πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο σας και ανοίγετε τις μπάλες με την παλάμη και τα δάχτυλα σε δίσκους. Τους αραδιάζετε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πασπαλίζετε με λίγο (επιπλέον) μπαχαρικό της επιλογής σας αφού πρώτα ραντίσετε τους δίσκους με λίγο νερό.
Σκεπάζετε με πετσέτα κι αφήνετε να φουσκώσουν για καμιά ώρα. Τότε προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.
Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραία χρυσαφί χρώμα τα ψωμάκια. Αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μέσα στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε τη μαγιά με το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ξεκινάτε να ανακατεύετε με μίξερ χειρός χρησιμοποιώντας του γάντζους. Εναλλακτικά δουλεύετε τα υλικά με το χέρι, μέσα σε μια λεκανίτσα.

Βήμα 2

Μετά από 3 λεπτά στο μίξερ ή 10 λεπτά στο χέρι θα έχετε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6-8 μέρη τα οποία πλάθετε σε ισόποσες μπάλες και αφήνετε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Μετά από 10 λεπτά πασπαλίζετε με αλεύρι τον πάγκο σας και ανοίγετε τις μπάλες με την παλάμη και τα δάχτυλα σε δίσκους. Τους αραδιάζετε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και πασπαλίζετε με λίγο (επιπλέον) μπαχαρικό της επιλογής σας αφού πρώτα ραντίσετε τους δίσκους με λίγο νερό.

Βήμα 4

Σκεπάζετε με πετσέτα κι αφήνετε να φουσκώσουν για καμιά ώρα. Τότε προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Βήμα 5

Ψήνετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραία χρυσαφί χρώμα τα ψωμάκια. Αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά πριν τα σερβίρετε.