melekounia rodou
clock icon
1:55'

Μελεκούνι Ρόδου

Υλικά

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 κιλό σουσάμι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • κανέλλα
  • 3 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού

Το φτιάχνουν σε μεγάλα ταψιά και το κερνούν μετά τη στέψη. Παλαιότερα σε ορισμένες περιοχές το έδιναν αντί για προσκλητήριο, σήμερα συνοδεύει τις προσκλήσεις. Το προσφέρουν και την ημέρα που στρώνουν το νυφικό κρεβάτι.

Καβουρδίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Χτυπάτε στο μπλέντερ το ένα τέταρτο της ποσότητας μέχρι να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι, στη φωτιά, ρίχνετε το μέλι με τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να δέσει το μίγμα. Για να καταλάβετε αν έδεσε, ρίχνετε μερικές σταγόνες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν ο κόμπος του σιροπιού δεν διαλύεται, είναι έτοιμο. Δεν πρέπει όμως να είναι και πολύ σκληρό.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε στο σιρόπι το σουσάμι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βρέχετε ένα ταψί ή ένα μάρμαρο με νερό ή ανθόνερο και ρίχνετε από πάνω το μίγμα του παστελιού. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και μετά με βρεγμένο πλάστη ή βέργα το ισιώνετε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος, περίπου 1 εκ.

Πασπαλίζετε με κανέλλα και όταν μισοκρυώσει, κόβετε το παστέλι σε ρόμβους. Τυλίγετε τους ρόμβους με ζελατίνα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καβουρδίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μπλέντερ το ένα τέταρτο της ποσότητας μέχρι να γίνει σκόνη και το ανακατεύετε με το υπόλοιπο σουσάμι.

Βήμα 3

Βάζετε ένα βαθύ τηγάνι, στη φωτιά, ρίχνετε το μέλι με τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να δέσει το μίγμα. Για να καταλάβετε αν έδεσε, ρίχνετε μερικές σταγόνες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν ο κόμπος του σιροπιού δεν διαλύεται, είναι έτοιμο. Δεν πρέπει όμως να είναι και πολύ σκληρό.

Βήμα 4

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε στο σιρόπι το σουσάμι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα 5

Βρέχετε ένα ταψί ή ένα μάρμαρο με νερό ή ανθόνερο και ρίχνετε από πάνω το μίγμα του παστελιού. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε δυνατά για να στρώσει η επιφάνειά του και μετά με βρεγμένο πλάστη ή βέργα το ισιώνετε ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος, περίπου 1 εκ.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε με κανέλλα και όταν μισοκρυώσει, κόβετε το παστέλι σε ρόμβους. Τυλίγετε τους ρόμβους με ζελατίνα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb