MELITZANOKEFTEDES
clock icon
1:50'

Μελιτζανοκεφτέδες με κιμά µε ντιπ γιαουρτιού

Υλικά

    Για τους κεφτέδες

  • 4 µελιτζάνες φλάσκες
  • 600γρ. κιµά µοσχαρίσιο
  • 2 κρεµµύδια µεγάλα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύµινο
  • 4 φρυγανιές
  • κόκκινο κρασί
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα
  • πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • Για το ντιπ γιαουρτιού

  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • ½ -1 σκελίδα σκόρδο ξυσµένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσµο φρέσκο, ψιλοκοµµένο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Μεζές ασύγκριτης νοστιμιάς, με ένα δροσερό ντιπ και λευκό κρασί ταιριάζει απόλυτα στις παρεϊστικες μεσημεριανές ή απογευματινές σας φιλικές συγκεντρώσεις.

Φτιάχνετε το ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι µε το σκόρδο, το δυόσµο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά.
Φτιάχνετε τους κεφτέδες: Μουλιάζετε τις φρυγανιές σε κόκκινο κρασί και τις στύβετε µε τα χέρια. Ψήνετε ολόκληρες τις µελιτζάνες στα κάρβουνα, στο µαντέµι ή στο φούρνο µέχρι να καεί η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζετε και λιώνετε τη σάρκα τους µε ένα πιρούνι. Τις αφήνετε να στραγγίξουν για 1-2 ώρες σε σουρωτήρι.
Χτυπάτε στο µπλέντερ τα κρεµµύδια, το κύµινο και το σκόρδο µέχρι να γίνουν πολτός. Ανακατεύετε σε µπολ τον κιµά µε τις λιωµένες µελιτζάνες, το µίγµα των κρεµµυδιών, τις µουλιασµένες και στυµµένες φρυγανιές και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ζυµώνετε καλά το µίγµα. Αν είναι αρκετά αραιό, προσθέτετε µισό φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει µόνο του. Το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα και κατόπιν το πλάθετε σε κεφτεδάκια.
Ζεσταίνετε ανάλογο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και αφού κάψει καλά αλευρώνετε και τηγανίζετε τους µελιτζανοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές.
Τους βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί πριν τους σερβίρετε µε ντιπ γιαουρτιού ή σάλτσα ντοµάτας, αν το προτιµάτε.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε το ντιπ γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι µε το σκόρδο, το δυόσµο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά.

Βήμα 2

Φτιάχνετε τους κεφτέδες: Μουλιάζετε τις φρυγανιές σε κόκκινο κρασί και τις στύβετε µε τα χέρια. Ψήνετε ολόκληρες τις µελιτζάνες στα κάρβουνα, στο µαντέµι ή στο φούρνο µέχρι να καεί η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζετε και λιώνετε τη σάρκα τους µε ένα πιρούνι. Τις αφήνετε να στραγγίξουν για 1-2 ώρες σε σουρωτήρι.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο µπλέντερ τα κρεµµύδια, το κύµινο και το σκόρδο µέχρι να γίνουν πολτός. Ανακατεύετε σε µπολ τον κιµά µε τις λιωµένες µελιτζάνες, το µίγµα των κρεµµυδιών, τις µουλιασµένες και στυµµένες φρυγανιές και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ζυµώνετε καλά το µίγµα. Αν είναι αρκετά αραιό, προσθέτετε µισό φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει µόνο του. Το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα και κατόπιν το πλάθετε σε κεφτεδάκια.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε ανάλογο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και αφού κάψει καλά αλευρώνετε και τηγανίζετε τους µελιτζανοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 5

Τους βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί πριν τους σερβίρετε µε ντιπ γιαουρτιού ή σάλτσα ντοµάτας, αν το προτιµάτε.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή