OliveMagazine

Μικρές πίτες με βραστά αβγά και χόρτα

Μικρές πίτες με βραστά αβγά και χόρτα

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για την πίτα

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 50γρ. γάλα
  • 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • Για τη γέμιση

  • 60γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 500γρ. σέσκουλα (μόνο τα φύλλα), χοντροκομμένα
  • ¼ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • ¼ ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 4 αβγά
  • 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200γρ. μυζήθρα
  • 3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αβγά βραστά
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Στη συνέχεια προσθέτετε τα σέσκουλα, το μάραθο, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζετε να σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς, αλλά να κρατήσουν το χρώμα τους.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν και να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.

Βάζετε σε ένα μπολ τα τέσσερα ωμά αβγά, τη γραβιέρα, τη μυζήθρα, το γιαούρτι, το σιμιγδάλι, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύετε καλά και κρατάτε το μίγμα στην άκρη. Τέλος ρίχνετε μέσα στο μίγμα με τη μυζήθρα και τα χορταρικά και ανακατεύετε καλά.

Για τις πίτες: Παίρνετε τέσσερις ατομικές φόρμες σουφλέ, στρώνετε ένα κομματάκι λαδόκολλα στη διάμετρο του πυθμένα τους και τις αλείφετε στα τοιχώματα με το βούτυρο. Κόβετε το φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα στρογγυλά μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε να μπορείτε να καλύψετε εσωτερικά τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας σουφλέ και τέσσερα μικρότερα στρογγυλά κομμάτια, όσο είναι η διάμετρος της φόρμας σουφλέ.

Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Καλύπτετε την κάθε φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι φύλλο και πιέζετε ελαφρώς για να εφαρμόσει καλά. Βάζετε γέμιση σε κάθε φόρμα μέχρι τη μέση, τοποθετείτε από ένα αβγό βραστό καθαρισμένο και καλύπτετε με λίγη γέμιση ακόμα. Σκεπάζετε την κάθε φόρμα με τα μικρότερα φύλλα σφολιάτας και τα πιέζετε γύρω γύρω για να κολλήσουν μεταξύ τους τα δύο φύλλα.

Τρυπάτε τη ζύμη για να φεύγει ο ατμός καθώς ψήνονται, αλείφετε με λίγο γάλα το κάθε φύλλο και το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι ψιλό. Ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 40-45 λεπτά, να ξεκολλάει η ζύμη από τα πλαϊνά και να πάρει χρώμα.

Βγάζετε τις πίτες από το φούρνο, αφήνετε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips

Αντί για σέσκουλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπανάκι ή μίγμα από χόρτα του βουνού.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr