OliveMagazine

Μπακαλιάρος φούρνου με χόρτα, φρέσκα μυρωδικά και σταφίδες

Μπακαλιάρος φούρνου με χόρτα, φρέσκα μυρωδικά και σταφίδες

Μερίδες:5
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:55'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου ξαλμυρισμένα
  • 750γρ. χόρτα της επιλογής σας (σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια, λάπαθα κ.λπ.)
  • 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεπλένετε τον μπακαλιάρο με κρύο νερό και τον κόβετε σε κομμάτια μετρίου μεγέθους. Καθαρίζετε, πλένετε δυο χέρια τουλάχιστον τα χόρτα, τα στραγγίζετε και μετά τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και μαραίνετε τα χόρτα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο. Όταν μαλακώσουν αρκετά, προσθέτετε τα ντοματάκια και τον πελτέ αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι νερό. Ρίχνετε την πάπρικα και αλατοπιπερώνετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ταψί φούρνου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στριμώχνετε ανάμεσα στα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και ρίχνετε τις σταφίδες από πάνω. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 35-40 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips

Για να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο θα τον κόψετε σε μεγάλα κομμάτια, θα τον ξεπλύνετε καλά να φύγει από πάνω τους το αλάτι και μετά θα βάλετε τα κομμάτια σε κρύο νερό για 24 ώρες τουλάχιστον. Στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να αλλάξετε το νερό τουλάχιστον 4 φορές. Στο τέλος θα ξεκολλήσετε και θα πετάξετε την πέτσα και τα κόκαλα από όλα τα κομμάτια. Αν δεν προλαβαίνετε να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο, αγοράστε τον κατεψυγμένο και απλά ξεπαγώστε τον. Είναι εξίσου καλός.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr