mpakaliarakia savoro1
clock icon
1:15'

Μπακαλιαράκια σαβόρο

Υλικά

  • 1½ κιλό μπακαλιαράκια φρέσκα, μικρά
  • αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ξίδι δυνατό
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Tips

  • Μπορείτε στη σάλτσα να προσθέσετε σταφίδες και να αφαιρέσετε τον πελτέ.

Με ρίζες βενετσιάνικες, το σαβόρο είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται με μικρά συνήθως ψάρια (μπαρμπούνια, σαρδέλες, γόπες και μπακαλιαράκια), κυρίως στα Επτάνησα.

Καθαρίζετε, πλένετε και αλατίζετε μέσα έξω τα μπακαλιαράκια. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Πετάτε το λάδι του τηγανιού και βάζετε στο τηγάνι 1 φλιτζάνι φρέσκο λάδι. Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρείτε τη φύτρα και τις σοτάρετε ελαφρά στο φρέσκο ελαιόλαδο (προσέξετε μη ροδίσουν). Ρίχνετε δύο κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτετε το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω στα ψάρια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε, πλένετε και αλατίζετε μέσα έξω τα μπακαλιαράκια. Τα αφήνετε να στραγγίσουν σε τρυπητό και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Πετάτε το λάδι του τηγανιού και βάζετε στο τηγάνι 1 φλιτζάνι φρέσκο λάδι. Καθαρίζετε τις σκελίδες σκόρδου, αφαιρείτε τη φύτρα και τις σοτάρετε ελαφρά στο φρέσκο ελαιόλαδο (προσέξετε μη ροδίσουν). Ρίχνετε δύο κουταλιές σούπας αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.

Βήμα 3

Προσθέτετε το ξίδι, τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Περιχύνετε τη σάλτσα πάνω στα ψάρια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb