210810~3
clock icon
50'

Μπαρμπούνια με πορτοκάλια και ελιές

Υλικά

  • 12 μικρά μπαρμπούνια (ή 8 μέτρια)
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (χοντρές λωρίδες)
  • 200γρ. ελιές θρούμπες
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400γρ. ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ από λιαστές ντομάτες
  • 6-8 σπόρους καρδάμωμο
  • 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι

Μια εύκολη συνταγή για μπαρμπούνια, που θα αγαπήσετε χάρη στην υπέροχη γεύση της αλλά και το μοναδικό της άρωμα.

Ζεσταίνετε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε ελαφρά τα ντοματίνια. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τον πελτέ από λιαστές ντομάτες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά.
Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια, τα αλατίζετε και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
Τα τοποθετείτε στη σάλτσα με τα ντοματίνια (προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα ψάρια), ρίχνετε το καρδάμωμο, τις ελιές και το βασιλικό. Σιγοβράζετε με κλειστή την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε τα μπαρμπούνια σε πιάτα συνοδεύοντας με άγριο ρύζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε ελαφρά τα ντοματίνια. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τον πελτέ από λιαστές ντομάτες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για 5-10 λεπτά.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια, τα αλατίζετε και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Βήμα 3

Τα τοποθετείτε στη σάλτσα με τα ντοματίνια (προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα ψάρια), ρίχνετε το καρδάμωμο, τις ελιές και το βασιλικό. Σιγοβράζετε με κλειστή την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά.

Βήμα 4

Σερβίρετε τα μπαρμπούνια σε πιάτα συνοδεύοντας με άγριο ρύζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb