ntomatotiganites1
clock icon
45'

Ντοματοτηγανίτες με φρέσκες και λιαστές ντομάτες

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια)
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα λιαστή ψιλοκομμένη, διατηρημένη στο λάδι, καλά στραγγισμένη
  • 3 φέτες ψωμί
  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Αφράτες και ροδαλές, αυτές οι ντοματοτηγανίτες με φρέσκες και λιαστές ντομάτες, είναι πανεύκολες και προπαντός νοστιμότατες. Με φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, μια δροσερή μαρουλοσαλάτα και τσιπουράκι είναι ο ιδανικός μεζές.

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Μουσκεύετε το ψωμί στο γάλα και στη συνέχεια το στύβετε καλά με το χέρι σας για να φύγει όλο το υγρό.
Σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος ρίχνετε τις στραγγισμένες ντομάτες, τις λιαστές, το ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το μέλι, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με μια κουτάλα, ώσπου το μίγμα να πάρει μορφή πηχτού χυλού.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και όταν κάψει ρίχνετε από 1 κουτ. σούπας από το χυλό που ετοιμάσατε για κάθε κεφτέ. Τηγανίζετε τις ντοματοτηγανίτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβετε και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Μουσκεύετε το ψωμί στο γάλα και στη συνέχεια το στύβετε καλά με το χέρι σας για να φύγει όλο το υγρό.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος ρίχνετε τις στραγγισμένες ντομάτες, τις λιαστές, το ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το μέλι, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με μια κουτάλα, ώσπου το μίγμα να πάρει μορφή πηχτού χυλού.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και όταν κάψει ρίχνετε από 1 κουτ. σούπας από το χυλό που ετοιμάσατε για κάθε κεφτέ. Τηγανίζετε τις ντοματοτηγανίτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις σερβίρετε ζεστές.