21110630_2158_pagoto-vanilia-sokolata
clock icon
35'

Παγωτό βανίλια και σοκολάτα με άρωμα καφέ

Υλικά

    Για το παγωτό βανίλια

  • ½ λοβό βανίλιας (τα σποράκια) ή 2-3 καψουλάκια βανιλίνης
  • 350ml γάλα φρέσκο
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κρόκους αβγών
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • Για το παγωτό σοκολάτα με άρωμα καφέ

  • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια
  • 2 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο
  • 350ml κρέμα γάλακτος
  • 350ml γάλα πλήρες
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας λικέρ καφέ
  • 4 κρόκους αβγών
  • 100γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες

Tips

  • Αν προτιμάτε μπορείτε να αρωματίσετε το παγωτό σοκολάτα με μαύρο ρούμι αντί για λικέρ καφέ.

Οι δύο πιο αγαπημένες γεύσεις παγωτού μικρών και μεγάλων φτιαγμένες από τα χεράκια σας, με αγνά υλικά. Φτιάξτε τις και όλοι θα λιώνουν από επιθυμία να τις δοκιμάσουν.

Για το παγωτό βανίλια: Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί το μίγμα (χωρίς να πάρει βράση), το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς.
Ύστερα το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα, χωρίς να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δοκιμάσετε την κρέμα, πρέπει να στέκεται στην ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν την αφήσετε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά.
Αν έχετε παγωτομηχανή, δουλεύετε εκεί το παγωτό και, όταν είναι έτοιμο, το βάζετε στην κατάψυξη. Διαφορετικά το βάζετε κατευθείαν στην κατάψυξη μέσα σε μεταλλικό σκεύος με καπάκι για περίπου 6 ώρες, ανακατεύοντάς το ενδιάμεσα με ένα πιρούνι για να μην πιάσει πάγο.
Για το παγωτό σοκολάτα με άρωμα καφέ: Βάζετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το στιγμιαίο καφέ. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά (χωρίς να πάρουν βράση) ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μέσα σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το λικέρ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε στο μίγμα των αβγών το καυτό μίγμα του γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς και μεταφέρετε το καινούργιο μίγμα ξανά στην κατσαρόλα. Τη βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο ψυγείο για να παγώσει πολύ καλά. Τότε μόνο το μεταφέρετε σε παγωτομηχανή και το παγώνετε. Αν δεν έχετε, ρίχνετε το μίγμα σε μεταλλικό δοχείο, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην κατάψυξη για 2 ώρες (μέχρι να πήξει).
Το βγάζετε από την κατάψυξη και το ανακατεύετε με πιρούνι να γίνει αφράτο. Προσθέτετε τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε το μίγμα στο μεταλλικό δοχείο, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το παγωτό βανίλια: Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί το μίγμα (χωρίς να πάρει βράση), το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 2

Ύστερα το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα, χωρίς να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δοκιμάσετε την κρέμα, πρέπει να στέκεται στην ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν την αφήσετε στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά.

Βήμα 3

Αν έχετε παγωτομηχανή, δουλεύετε εκεί το παγωτό και, όταν είναι έτοιμο, το βάζετε στην κατάψυξη. Διαφορετικά το βάζετε κατευθείαν στην κατάψυξη μέσα σε μεταλλικό σκεύος με καπάκι για περίπου 6 ώρες, ανακατεύοντάς το ενδιάμεσα με ένα πιρούνι για να μην πιάσει πάγο.

Βήμα 4

Για το παγωτό σοκολάτα με άρωμα καφέ: Βάζετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το στιγμιαίο καφέ. Τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά (χωρίς να πάρουν βράση) ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βήμα 5

Μέσα σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το λικέρ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε στο μίγμα των αβγών το καυτό μίγμα του γάλακτος σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς και μεταφέρετε το καινούργιο μίγμα ξανά στην κατσαρόλα. Τη βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα, χωρίς να αφήσετε να πάρει βράση.

Βήμα 6

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε ένα μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο ψυγείο για να παγώσει πολύ καλά. Τότε μόνο το μεταφέρετε σε παγωτομηχανή και το παγώνετε. Αν δεν έχετε, ρίχνετε το μίγμα σε μεταλλικό δοχείο, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην κατάψυξη για 2 ώρες (μέχρι να πήξει).

Βήμα 7

Το βγάζετε από την κατάψυξη και το ανακατεύετε με πιρούνι να γίνει αφράτο. Προσθέτετε τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύετε καλά. Ξαναβάζετε το μίγμα στο μεταλλικό δοχείο, το σκεπάζετε και το αφήνετε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb