monomaxies_paksimadakia-me-glykaniso
clock icon
60'

Παξιμαδάκια με γλυκάνισο, ούζο και σουσάμι

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. σούπας γλυκάνισο
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 φλιτζάνι σησαμέλαιο
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο και πιο κλασικό για να συνοδεύσετε ένα φλιτζάνι ζεστό ελληνικό καφέ;

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το γλυκάνισο, το σουσάμι, το αλάτι και τη σόδα.
Χτυπάτε με το σύρμα μέσα σε άλλο μπολ το σησαμέλαιο με τη ζάχαρη, το νερό και το ούζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνετε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του λαδιού και ανακατεύετε με σπάτουλα ώσπου να πετύχετε μια ζύμη απαλή που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία ρολά πάχους 3εκ. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τα ρολά σε φέτες, χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και χωρίσουν οι φέτες. Υπολογίστε πως σε κάθε ρολό βγαίνουν 13-14 φέτες.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζετε τα ρολά από το φούρνο και χωρίζετε τις φέτες με μαχαίρι. Τις αραδιάζετε τη μία δίπλα στην άλλη και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το γλυκάνισο, το σουσάμι, το αλάτι και τη σόδα.

Βήμα 2

Χτυπάτε με το σύρμα μέσα σε άλλο μπολ το σησαμέλαιο με τη ζάχαρη, το νερό και το ούζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 3

Ρίχνετε το μίγμα του αλευριού στο μίγμα του λαδιού και ανακατεύετε με σπάτουλα ώσπου να πετύχετε μια ζύμη απαλή που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία ρολά πάχους 3εκ. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τα ρολά σε φέτες, χωρίς να φτάσετε μέχρι κάτω και χωρίσουν οι φέτες. Υπολογίστε πως σε κάθε ρολό βγαίνουν 13-14 φέτες.

Βήμα 5

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζετε τα ρολά από το φούρνο και χωρίζετε τις φέτες με μαχαίρι. Τις αραδιάζετε τη μία δίπλα στην άλλη και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ροδίσουν και να στεγνώσουν.