patatopita-anoigma
clock icon
1:15'

Πικάντικη πατατόπιτα

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 60γρ. ζαμπόν, σε κυβάκια
  • 30γρ. κασέρι, σε κυβάκια
  • 100γρ. καπνιστό τυρί (μετσοβόνε, προβολόνε ή άλλο), σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 4 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα της φόρμας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πικάντικη πίτα, κατάλληλη για πρώτο πιάτο μαζί με μια πράσινη σαλάτα, αλλά και για σνακ στο σχολείο ή το γραφείο.

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις καθαρίζετε από τη φλούδα τους και τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών να γίνουν πουρές.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα μέσα στον πουρέ το ζαμπόν, τα τυριά, τα αβγά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Μεταφέρετε το μίγμα σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 25εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με πιρούνι. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.
Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο για 30 λεπτά. Τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη!
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις καθαρίζετε από τη φλούδα τους και τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών να γίνουν πουρές.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα μέσα στον πουρέ το ζαμπόν, τα τυριά, τα αβγά, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μίγμα σε βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 25εκ. και ισιώνετε την επιφάνεια με πιρούνι. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά και περιχύνετε με το ελαιόλαδο.

Βήμα 4

Ψήνετε την πατατόπιτα στον φούρνο για 30 λεπτά. Τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι πολύ νόστιμη!

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Αντωνία Κατή