PEINIRLI

Υλικά

    Για τη ζύµη

  • 1 φακελάκι µαγιά ξερή (ή 30γρ. νωπή)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 150ml νερό χλιαρό (στους 40ºC)
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό (ή 300γρ. αλεύρι σκληρό + 200γρ. «κίτρινο» αλεύρι)
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για τη γέµιση

  • 3 φλιτζάνια κασέρι τριµµένο στον τρίφτη του κρεµµυδιού
  • βούτυρο φρέσκο
  • Προαιρετικά

  • ζαµπόν ή µπέικον, σε λωρίδες
  • ντοµάτα φρέσκια, σε ροδέλες ή κυβάκια
  • 1 αβγό για κάθε πεϊνιρλί

Λαχταριστά αφράτα πεϊνιρλί με λιωμένο κασέρι και μυρωδάτο φρέσκο βούτυρο, που μόλις βγουν από το φούρνο αχνιστά θα γίνουν ανάρπαστα!

Φτιάχνετε τη ζύμη: ∆ιαλύετε τη µαγιά στο νερό µαζί µε τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά. Στο µεταξύ κοσκινίζετε το αλεύρι σε µπολ και προσθέτετε το αλάτι.
Ρίχνετε στο αλεύρι τη µαγιά και το λάδι και ζυµώνετε µε τα χέρια ή στο µίξερ µε το γάντζο ζυµώµατος προσθέτοντας περίπου 100γρ. νερό, µέχρι να πάρετε µια ζύµη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο µαλακή από τη ζύµη του ψωµιού.
Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό µέρος περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά, δηλαδή µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν την ξαναζυµώνετε και την πλάθετε σε µικρά ψωµάκια στο µέγεθος ροδάκινου. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό µέρος γύρω στα 25 λεπτά, µέχρι να φουσκώσει ξανά η ζύµη.
Φτιάχνετε τα πεϊνιρλί: Παίρνετε ένα ένα τα κοµµάτια ζύµης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια σε σχήµα οβάλ και ύστερα ανασηκώνετε τα πλαϊνά τους πιέζοντας τις δύο αντίθετες άκρες του φύλλου και τους δίνετε σχήµα βαρκούλας. Για να κολλήσουν οι άκρες και να διατηρηθεί το σχήµα βρέχετε λίγο τη ζύµη µε νεράκι. Την ανασηκώνετε καλά γύρω γύρω για να σταθεί η γέµιση.
Απλώνετε -αν βάλετε- κυβάκια ή ροδέλες ντοµάτας αφού τα στύψετε καλά από το χυµό και τα σπόρια και σκεπάζετε µε τριµµένο κασέρι. Με πινέλο αλείφετε τις άκρες µε λίγο νερό, αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωµένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασµένα για 20 λεπτά να φουσκώσει ξανά η ζύµη. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC.
Τα ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 10 λεπτά. Σ’ αυτό το στάδιο ανοίγετε αν θέλετε το φούρνο και προσθέτετε αλλαντικά της αρεσκείας σας σε λωρίδες ή τυλιγµένα σε ρολάκια και συνεχίζετε το ψήσιµο για µερικά λεπτά ακόµα, µέχρι να ροδίσει η ζύµη.
Τα βγάζετε από το φούρνο, προσθέτετε πάνω στο καθένα από ένα κοµµατάκι φρέσκο βούτυρο και σερβίρετε αµέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη: ∆ιαλύετε τη µαγιά στο νερό µαζί µε τη ζάχαρη και την αφήνετε να φουσκώσει ελαφρά. Στο µεταξύ κοσκινίζετε το αλεύρι σε µπολ και προσθέτετε το αλάτι.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο αλεύρι τη µαγιά και το λάδι και ζυµώνετε µε τα χέρια ή στο µίξερ µε το γάντζο ζυµώµατος προσθέτοντας περίπου 100γρ. νερό, µέχρι να πάρετε µια ζύµη απαλή και ελαστική. Θα πρέπει να είναι πιο µαλακή από τη ζύµη του ψωµιού.

Βήμα 3

Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό µέρος περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά, δηλαδή µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Κατόπιν την ξαναζυµώνετε και την πλάθετε σε µικρά ψωµάκια στο µέγεθος ροδάκινου. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε σε χλιαρό µέρος γύρω στα 25 λεπτά, µέχρι να φουσκώσει ξανά η ζύµη.

Βήμα 5

Φτιάχνετε τα πεϊνιρλί: Παίρνετε ένα ένα τα κοµµάτια ζύµης, τα ανοίγετε σε φυλλαράκια σε σχήµα οβάλ και ύστερα ανασηκώνετε τα πλαϊνά τους πιέζοντας τις δύο αντίθετες άκρες του φύλλου και τους δίνετε σχήµα βαρκούλας. Για να κολλήσουν οι άκρες και να διατηρηθεί το σχήµα βρέχετε λίγο τη ζύµη µε νεράκι. Την ανασηκώνετε καλά γύρω γύρω για να σταθεί η γέµιση.

Βήμα 6

Απλώνετε -αν βάλετε- κυβάκια ή ροδέλες ντοµάτας αφού τα στύψετε καλά από το χυµό και τα σπόρια και σκεπάζετε µε τριµµένο κασέρι. Με πινέλο αλείφετε τις άκρες µε λίγο νερό, αραδιάζετε τα πεϊνιρλί σε λαδωµένο ταψί και τα αφήνετε σκεπασµένα για 20 λεπτά να φουσκώσει ξανά η ζύµη. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC.

Βήμα 7

Τα ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 10 λεπτά. Σ’ αυτό το στάδιο ανοίγετε αν θέλετε το φούρνο και προσθέτετε αλλαντικά της αρεσκείας σας σε λωρίδες ή τυλιγµένα σε ρολάκια και συνεχίζετε το ψήσιµο για µερικά λεπτά ακόµα, µέχρι να ροδίσει η ζύµη.

Βήμα 8

Τα βγάζετε από το φούρνο, προσθέτετε πάνω στο καθένα από ένα κοµµατάκι φρέσκο βούτυρο και σερβίρετε αµέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb